Tíz napon belül kikiálthatja függetlenségét Koszovó

Vágólapra másolva!
Koszovó, a szerb elnökválasztás eredményétől függetlenül február közepéig végleg elszakadhat Szerbiártól. A NATO és az EU katonákat és rendfentartó erőket küldene Pristinába, hogy megfékezzék az elszakadást követő esetleges zavargásokat. Szerbiában ugyanakkor hallgatnak a koszovói eseményekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Koszovó a szerbiai elnökválasztás második fordulója utáni hét végén a Nyugat támogatásával kiáltja ki függetlenségét, ha a nacionalista jelölt nyeri meg a vasárnapi szavazást - közölték politikai források Pristinában.

"Ha Tomislav Nikolic győz, akkor február 9-én vagy 10-én nyilvánítják ki a függetlenséget" - mondta szerdán egy magas rangú forrás neve elhallgatását kérve. Egy másik, ugyancsak pristinai forrás pedig megerősítette, ha Boris Tadic, a mostani Nyugat-barát elnök kerekedik felül a késhegyig menő küzdelemben, akkor a szakadár dél-szerbiai tartomány albán lakossága valószínűleg még legalább egy hetet vár és legkorábban február 17-én nyilvánítja ki Koszovó önállóságát.

A NATO 16 ezer fős békefenntartó ereje felkészült az esetleges zavargásokra és egy lehetséges válaszlépésre Koszovó északi részén, ahol a többségben lévő szerb lakosság hallani sem akar az elszakadásról. Az Európai Unió külügyminiszterei várhatóan a jövő hónapban hagyják jóvá egy 1800 fős, négy hónapig tartó rendőri és igazságügyi misszió Koszovóba küldését. A misszió célja, hogy átvegye az ENSZ-közigazgatás szerepét a tartományban.

Nyugati diplomaták szerint az EU 27 tagállama közül néhány úgy gondolja, hogy Tadic győzelme esetén február végére vagy március elejére kellene halasztani Koszovó függetlenségének kikiáltását. Ezzel segítenék az újraválasztott szerb elnököt abban, hogy kézben tarthassa azt a politikai felfordulást, amely gyakorlatilag elkerülhetetlen a sok szerb szemében nemzeti-vallási központnak tartott tartomány elvesztése miatt.

A keményvonalas Nikolic győzelme viszont felgyorsítaná a függetlenné válás folyamatát - közölte egy magas rangú nyugati diplomata. Az értesülést szerb tisztségviselők nem kívánták kommentálni.