Obama kipipálta a kötelezőt

Vágólapra másolva!
Lemosta ellenfeleit a jelentős fekete lakossággal rendelkező Dél-Karolinában a Demokrata Párt szombati előválasztásán Barack Obama. Így továbbra is versenyben van Hillary Clintonnal a demokrata elnökjelöltségért folyó harcban. A CNN elemzője szerint Obama győzelme beszédes: Clinton csak az idősek körében tudta megverni, míg a feketék 80 százaléka őt támogatta. A demokraták fehér szavazói tehát megosztottak, a feketék viszont egyértelműen Obama mellett állnak ki, ami döntő lehet.
Vágólapra másolva!

Barack Obama nyerte a Demokrata Párt Dél-Karolina államban rendezett előválasztását - írja a CNN. Obama a szavazatok 98 százalékának összeszámolása után 55 százalékkal vezet, míg a második helyezett Hillary Clinton csak 27, John Edwards pedig 18 százalékot szerzett. A részvétel magas volt.

Dél-Karolina volt az első olyan déli állam, ahol a demokraták előválasztást tartottak és ez volt az első jelentősebb fekete lakossággal rendelkező állam is, ahol megrendezték a jelölőgyűlést. A szombati szavazáson megjelent elektorok közel fele volt afrikai-amerikai, körükben jól szerepelt a kenyai apától és fehér anyától származó Obama.

"Dél-Karolina pont azért fontos a demokratáknak, amiért a republikánusoknak: ez az az állam, ahol a tömeg beszél" - mondta a választásról a CNN-nek Bill Schneider politikai elemző. Schneider szerint Dél-Karolina azt mutatja, ki a legnépszerűbb a párt tömegszavazói körében és melyik réteg lehet a döntő. A fehér szavazók megoszlanak a jelöltek között. Clinton csak az idősek körében tudta megverni, a feketék viszont egyértelműen Obamát támogatták, Dél-Karolinában 80 százalékuk rá voksolt. Clinton egyetlen előnye a jelek szerint, hogy sokkal jobban be van ágyazva a pártvezetésbe.

A dél-karolinai választás legfontosabb következménye, hogy Obama továbbra is versenyben van hiába lett második Clinton mögött New Hampshire-ben (ahol az ő győzelmét jósolták az előzetes eredmények) és Nevadában. A két jelölt jelenleg döntetlenre áll az elhódított államokat tekintve, ugyanis Obama nyert az első előválasztáson, Iowában is.

Obama szempontjából jól jön a győzelem azért is, mert a nagy arányú dél-karolinai győzelem javíthatja esélyeit február 5., a szuperkedd előtt, amikor 20 államban tartanak jelölőgyűlést, köztük olyan, sok szavazót adó államokban is, mint New York, Kalifornia vagy New Jersey.

Obama a mostani győzelemmel hosszú küzdelemre rendezkedik be. Szóvivője kijelentette: jól látható, hogy a szoros versengés az elnökjelöltségért nem ér véget február 5-én. Clinton azzal próbálta mérsékelni a sokak szerint előre látható vereségének súlyát, hogy a hét nagy részében máshol kampányolt. Ezzel jelezte, hogy nem tartja fontosnak a dél-karolinai eredményeket.

Bár hét elején Clinton és Obama még támadták egymást (Clinton mellé beszállt férje, Bill is, aki keményen bánt Obamával), a szavazás előtt utolsó két napban azonban felhagytak ezzel. Szerepet játszhatott ebben az is, hogy a demokrata szavazók egy felmérés során a megkérdezettek több mint fele úgy látta: Clinton és Obama is felelős azért, hogy demokraták megosztottak, igaz, 21 százalék szerint inkább Clinton lelkén szárad a megosztottság, míg Obamáról csak 6 százalék mondta ugyanezt.

Edwards számára a szombati eredmény kudarc, hiszen Dél-Karolinában született és négy éve meg is nyerte az előválasztást. Pont arra játszott rá kampányával, hogy otthonosan mozog a terepen, de a jelek szerint ez nem volt elég a szavazóknak. "Érzem, hogy hatalmas energia van a kampányom mögött" - mondta, de tévedett. Ugyanakkor már a szavazás előtt jelezte, hogy akármi legyen is a választás eredménye, folytatja a harcot az elnökjelöltségért.

A felmérések szerint még egy hónappal ezelőtt is szoros volt a verseny a jelöltek között, a szavazók többsége az utóbbi hetekben gondolta meg magát vagy döntötte el végleg, kit támogat.