Ráverne óriáskerékben Londonra Berlin

Vágólapra másolva!
Hatalmas óriáskereket építene Berlin. A 185 méter magas szerkezet 2009-es átadásakor Európa legnagyobb ilyen látványossága lesz, ám a világban addigra még magasabbakat is emelnek: Pekingben az olimpiára egy 208 méter magas szerkezet készül.
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb óriáskerekét szeretnék felépíteni Berlinben. A 185 méter magas szerkezet 50 métert verne rá az eddigi legnagyobbra Európában (a brit London Eye-ra), és 25 méterrel magasabb lenne, mint Kína büszkesége, a Nancsang Csillaga. Mégsem ez lesz a világ legmagasabb óriáskereke, mivel várhatóan a jövő évi olimpiára elkészül Pekingben a Great Beijing Wheel, amelyet 208 méteresre terveztek

Klaus Wowereit berlini polgármester szerint a 120 millió euróba (több mint 30,3 milliárd forint) kerülő óriáskerék lesz a város új jelképe. A látványos 6500 tonnás szerkezettel a hidegháborús múlttal próbál leszámolni a német főváros - írja a brit The Guardian. A keréken összesen 36 gondola lesz, amelyek egyszerre 1500 embert fogadhatnak be egy-egy 35 perces menetre. 2009-es megnyitója után évente érdeklődő turisták millióira számítanak.

A lelkes városvezetés azonban nem hallja meg az ellenzők hangját: az állatvédők a közeli berlini állatkert orrszarvúinak éjszakai nyugalmát féltik az órisákerék díszfényeitől, a Zöld párt szerint pedig a szerkezettel túlságosan nyugatra tolódik a város központja.