Lejöttek a zöldek a szélfútta cseh kéményről

Vágólapra másolva!
Pénteken leereszkedtek a környezetvédelmi aktivisták arról a csehországi hőerőműkéményről, ahova előző nap másztak fel. Az üvegházhatást okozó gázok ellen tiltakozó zöldek azt mondják, elérték céljukat. A 150 méteres magasságban magukat bevackoló aktivistáknak azonban meggyűlt a bajuk a széllel.
Vágólapra másolva!

Leereszkedtek a környezetvédő aktivisták péntek délután az észak-csehországi prunérovi erőmű kéményéről, amelyet azért foglaltak el előző nap, hogy tiltakozzanak az üvegházhatást okozó gázszennyezés ellen. "Sikerült felhívnunk a figyelmet a legtöbb szennyeződést kibocsátó csehországi erőmű, a cseh áramszolgáltató vállalat (CEZ) és a kormánynak a klímavédelmi tervekkel kapcsolatos pozíciója közti összefüggésekre" - mondta Jan Pinos, az aktivisták szóvivője.

A Bali szigeten hétfőn megnyílt klímakonferenciához időzített kampányban összesen tizenegy, cseh, szlovák, magyar, lengyel, osztrák, német és brit Greenpeace-aktivista vett részt. A környezetvédők csütörtökön reggel foglalták el a CEZ részeként működő erőmű 300 méter magas kéményét, és egy 120 méteres magasságban lévő kosárban akartak eltölteni néhány napot. Öt aktivista már csütörtök este lemászott a kéményről, hat társuk pedig éjszakára 70 méteres magasságba kényszerült leereszkedni az erős széllökések miatt.

Martin Bursik cseh környezetvédelmi miniszter Prágában fogadja majd a tiltakozókat szombaton, mielőtt elindulna Indonéziába, hogy részt vegyen a klímakonferencián.