Régóta senyvedő túszokról került elő felvétel

Vágólapra másolva!
Friss felvételek kerültek elő olyan túszokról, akiket évekóta tartanak fogva gerillák Kolumbiában. Egyikük a francia-kolumbiai állampolgárságú Ingrid Betancourt, akit akkor raboltak el, amikor ő az elnöki székért kampányolt.
Vágólapra másolva!

A kolumbiai kormány közlése szerint csütörtökön este fogták el a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadószervezet három harcosát, akiknél videofelvételeket találtak a foglyokról, összesen 16 életben lévő túszról.

Az egyik - októberi keltezésű - felvételen látható a francia és kolumbiai állampolgárságú Ingrid Betancourt, akit öt évvel ezelőtt raboltak el, amikor ő az elnökségért kampányolt. Betancourt-ról legutóbb 2003-ban jelent meg hasionló videó.

A mostani felvételek előkerülése után Nicolas Sarkozy francia elnök közölte, "a bizonyíték, hogy Ingrid Betancourt él, arra ösztönöz minket, hogy újult erővel küzdjünk kiszabadításáért". A szintén Nizzában tartózkodó Jacques Fillon francia kormányfő úgy vélekedett, hogy a hír bizonyítja: érdemes volt Franciaországnak erőfeszítéseket tennie a túszdrámának a holtpontról való kimozdításáért.

Egy másik, most előkerült felvételen három amerikai vállalkozó látható, akiket 2003-ban fogtak el a gerillák, miután lezuhant a repülőgépük.

A FARC vezetői korábban azt ajánlották, hogy akkor engednek el túszokat, ha a kormány cserébe átad több száz bebörtönzött lázadót.

A gerillákkal folytatott tárgyalásokból a közelmúltban diplomáciai bonyodalom lett Venezuela és Kolumbia között. Alvaro IUribe kolumbiai elnök ugyanis közölte, nem tart tovább igényt Hugo Chávez venezuelai elnök közvetítői tevékenységére, mert a kifejezett kérés ellenére is kolumbiai hadsereg parancsnokával tartotta a kapcsolatot.