Beismerte vereségét az ausztrál kormányfő

Vágólapra másolva!
Televíziós beszédben ismerte el John Howard ausztrál kormányfő, hogy elvesztette a szombati parlamenti választásokat. A miniszterelnök telefonon gratulált a győztes Kevin Ruddnak, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjének.
Vágólapra másolva!

Beismerte vereségét a szombati parlamenti választások után John Howard ausztrál kormányfő. A miniszterelnök, aki 11 éven át kormányozta Ausztráliát konzervatív koalíciója élén, országos tévébeszédben jelentette be, hogy telefonon gratulált Kevin Ruddnak, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjének és sok sikert kívánt neki.

Közölte azt is, hogy 33 év után "minden bizonnyal" elveszti képviselői mandátumát a Sydney melletti Bennelongban és megköszönte választóinak a több mint három évtizedes bizalmat. Howard teljes mértékben magára vállalta a Liberális Párt és a kormánykoalíció választási kampányának kudarcát.

Az ausztrál választási bizottság szerint a szavazatok több mint 60 százalékának összeszámlálása után a Munkáspárt 53,8 százalékkal vezet a 46,2 százalékot elért konzervatívokkal szemben. Ezen részeredmény alapján az ABC ausztrál köztelevízió megállapította, hogy a Munkáspártnak várhatóan 81 képviselői hely jut a 150 fős alsóházban.

Közben Kevin Rudd szintén tévébeszédben jelentette be pártja győzelmét. "Az ausztrál nép ma a jövőbe nézett és úgy döntött: nemzetünk történetének új fejezetét írja" - jelentette ki a munkáspárti vezér, akitől többek között Ausztrália iraki szerepvállalásának befejezését, valamint a globális felmelegedés megfékezését célzó kiotói egyezmény aláírását várják.