Újabb Bombardier futóműve tört ki leszállás közben

Vágólapra másolva!
Földet éréskor kitört a jobboldali futóműve az SAS skandináv légitársaság egyik gépének szombat délután a dán főváros repülőterén; a balesetben senki sem sérült meg. A múlt hónapban két ugyanilyen futóműhiba lépett fel a kanadai Bombardier cég Q400-asainál, ezért most a hiba részletes feltárásáig a gépekre repülési tilalmat rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Beszámolók szerint a dán TV2-n bemutatott felvételeken látni lehetett, ahogy a Bombardier Q400-as típusú turbópropelleres gép, amely a norvégiai Bergenből indult útnak 44 fővel a fedélzetén, leszálláskor megbillen és jobbra dől, mielőtt - ép géptörzzsel - megállapodna.

A baleset után lezárták a koppenhágai Kastrup repülőtér két leszállópályája közül az egyiket.

Az SAS a múlt hónapban felülvizsgálatra kivonta a forgalomból mind a 27 Bombardier Q400-as repülőgépét, miután néhány napon belül két kényszerleszállás is volt ilyen géppel a futómű hibája miatt. Az üzemszünetet arra fordították, hogy kicseréljék a futómű egyes alkatrészeit.

A szombati baleset után azonnal újabb repülési tilalmat rendeltek el a kanadai Bombardier cég Q400-asaira - idézte a Ritzau dán hírügynökség a dán polgári légi hatóság szóvivőjét.

Forrás: [origo]

Az SAS légitársaság - amelynek felerészben a svéd, a dán és a norvég kormány a tulajdonosa - kártérítést követel a Bombardier-től a kiesett bevétel miatt.