"Szemrebbenés nélkül fejbe lőnek"

Vágólapra másolva!
"Mondom a sofőrnek, lassíts, lassíts, lassíts, aztán, ha látom, hogy olyan a helyzet, gáz van, vagy hogy a fegyveren a keze... (az iraki katonának), akkor: gázt!" - mesélt az [origo]-nak iraki tapasztalatairól egy magyar zsoldos, aki többször járt az arab országban magáncégek alkalmazottaként. A férfi szerint az USA a civil fegyveresekkel végezteti a piszkos munkát a hadsereg helyett, a nemzetközi jogot pedig el lehet felejteni, mert bárkit bárhol "szemrebbenés nélkül fejbe lőnek". Védett épületeket, gyűjtött információt arabnak álcázva, mentett ki embereket vérre menő fegyveres összecsapásból, és kísért üzletembereket. Ahhoz képest, hogy bármikor meghalhatott volna, néha kifejezetten rosszul keresett, de azt állítja: a szakmának él.
Vágólapra másolva!

Állam az államban - mondta az [origo]-nak az Irakban működő biztonsági magáncégekről egy neve elhallgatását kérő biztonsági, antiterrorista-szakértő és testőr, akit a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségén (IBSSA) keresztül sikerült elérnünk. A jelenleg külföldön dolgozó férfi több alkalommal is járt az arab országban, de nem a magyar hadsereg iraki különítményében, hanem magáncégek zsoldjában.

"Hát nem tudjuk, kik voltak"

A civil biztonsági cégek testőrsége a második legnagyobb fegyveres testület az arab országban, amelynek nagy része nyíltan vagy fedetten az Egyesült Államok védelmi minisztériumával működik együtt - mondta. Szerinte az USA magánhadsereget pénzel, amely elvégzi a piszkos munkát, amit a hadsereg nem tehet meg hivatalosan. Ha valami baj történik, akkor lehet mondani, hogy "hát nem tudjuk, kik voltak. Civilek vagyunk, civilekkel elvitetik a balhét."

A közelmúltban gyakori lövöldözéseiről elhíresült Blackwateren kívül még 2-3 nagyobb privát biztonsági cég és megszámlálhatatlan kisebb társaság, egészen apró csoport működik az országban. Sok olyan is van köztük, amelynek nincs is engedélye - mesélte a férfi, aki a Brit Testőr Szövetségnek (BBA) is tagja. Ezek a társaságok általában volt tengerészgyalogosokból, veteránokból, légiósokból állnak. A magyar testőrnek azonban nem volt jó véleménye róluk: előfordul, hogy a magát légiós veteránnak mondó ember sofőr vagy szakács volt a francia idegenlégóban.

Nem termetre megy a kiválasztás

Dolgozott olyan csapattal, amelyben "mindenki az volt, ami álmában lenni szeretett volna". Egy magát mesterlövésznek mondó csapattag például úgy betekerte a fegyverét, hogy az elsütő szerkezetre is jutott az álcázásból, amit így aligha lehetett volna elsütni. "Nevetséges volt" - jellemezte a testőr. Gondot okoz az is, hogy a volt katonáknak egészen más a gondolkodásmódjuk, mint egy képzett testőrnek. A gyorsan átképzett katonák gyakran nincsenek felkészülve a pszichés problémák kezelésére, és kiképzésük is más jellegű, mint a testőröké, jóllehet jó alapot adnak a továbbképzésre.

A testőröknél már régóta nem termetre megy a kiválasztás, ez már csak odahaza divat. A jó testőrnek többek között "pszichésen jó megküzdőnek" kell lennie, egyszerre több dologra kell figyelnie, jól kell tudni vezetnie, használnia a GPS-t, térképet olvasni, fegyvert kezelni, bombát kutatni, vagy ha kell, autókból állított akadályon áthajtani.

A katonai testőrség is nagyon összetett szakma - mondta az [origo]-nak a biztonsági szakértő, aki maga eleinte belügyi kötelékben szolgált tiszthelyettesként, később Izraelben végzett biztonsági főiskolát (az Israeli College for Security and Investigationt), majd Hollandiában szerzett NATO-diplomát mint SWAT-kiképző és védelmi specialista. A katonai testőrség nagy tűzerejű fegyverekkel dolgozik, és szerteágazó a tevékenysége: konvoj-, objektum- és VIP-biztosítás, pénz- és értékszállítás, veszélyben lévő személyek, csoportok "kiemelése, kivonása" - mindez háborús körülmények között.