Leállították a magyar hegymászó keresését

Vágólapra másolva!
Egyelőre leállították a magyar hegymászó keresését az osztrák hegyi mentők a rossz időjárás miatt. A hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy életben találhatják azt a magyar alpinistát, akit szombaton maga alá temetett a lavina a stájerországi Hochschwab-hegységben.
Vágólapra másolva!

Leállították a magyar hegymászó keresését az osztrák hegyi mentők - közölte délután a thörli hegyi mentők vezetője, Gerd Würger. Azt mondta, hogy a térségben uralkodó rendkívül mostoha körülmények miatt kényszerültek erre, az állandó lavinaveszély miatt ugyanis fennállt annak a lehetősége, hogy a keresőcsapatok is bajba juthatnak.

Vasárnap reggel küldtek előre két kis csoportot a szerencsétlenség feltételezett körzetébe, hogy felmérjék, egyáltalán folytatni tudják-e nagyobb erőkkel a kutatást. Würger elmondta, hogy a helyszínt nem tudták megközelíteni, helyenként három méteres hóátfúvások állták az útjukat.

Közölte, hogy a szerencsétlenül járt, 47 éves magyar hegymászót eltűntnek nyilvánították, és mostantól a rendőrség veszi át az irányítást. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy mikor tudják folytatni a keresést, a meteorológiai előrejelzés mindenesetre keddre jósol javulást.

Az alpinista magyar társa értesítette a hatóságokat: ő ki tudta magát szabadítani a hógörgeteg alól. Először megpróbált az eltűnt nyomára bukkanni, de miután nem sikerült, elindult, hogy leereszkedjen az alacsonyabban fekvő hegyi vendégházba, és segítséget hívjon. Útközben találkozott néhány osztrák alpinistával, akiknél volt mobil, de a zord időjárási viszonyok miatt hiába telefonáltak, a mentőállomáson nem értették, mit mondanak. Így csak azután derült fény a történtekre, hogy magyar hegymászó órák múlva lejutott a völgybe.

A baleset 1800 méter magasságban történt. A környéken sűrűn havazott, több mint ötven-hatvan centiméternyi új hó esett néhány óra alatt. A kutatási és mentési akcióba mintegy 70 alpesi rendőr, hegyi mentő és tűzoltó vágott bele szombat kora este, keresőkutyákat is magukkal vittek. Még egy helikopter is felszállt, hátha észlelni tudja a szerencsétlenül járt magyar hegymászó GPS-szel felszerelt mobiljának jelzését.

A nehéz körülmények miatt a mentőcsapatok azonban késő estig a tragédia feltételezett helyszínéig sem tudtak eljutni: nemcsak a mellig érő hó, hanem a fokozott lavinaveszély is hátráltatta az előrehaladást. Gerd Würger vasárnap reggel úgy nyilatkozott az ORF rádió stájerországi adásában: abban bízik, hogy előbb-utóbb talán tudják fogni a GPS-jelet, és annak segítségével megtalálják a lavina áldozatául esett magyar alpinistát.