Kevés az esélye a magyar hegymászónak

Vágólapra másolva!
Az osztrák hegyi mentők szerint kevés az esélye, hogy életben találják azt a magyar túrázót, akit szombaton sodort el a lavina. Attól tartanak, hogy a rossz időjárási körülmények miatt a mentőegységek is bajba kerülnek.
Vágólapra másolva!

Az osztrák hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy életben találhatják azt a magyar állampolgárt, akit szombaton maga alá temetett a lavina a stájerországi Hochschwab-hegységben. Az ORF rádió stájerországi adása szerint vasárnap reggel két kis csoportot előre küldtek a szerencsétlenség feltételezett körzetébe, hogy felmérjék, egyáltalán folytatni tudják-e nagyobb erőkkel a kutatást.

A thörli hegyi mentők vezetője, Gerd Würger ugyanis attól fél, hogy a térségben uralkodó rendkívül mostoha körülmények és az állandó lavinaveszély miatt a keresőcsoportok is bajba juthatnak. Würger vasárnap reggel azt mondta, elképzelhető, hogy a kutatással esetleg napokat kell várni, amíg kitisztul az idő. Abban bízik, hogy előbb-utóbb talán tudják fogni a GPS-jelet, és annak segítségével megtalálják az eltűnt magyar hegymászót.

A tragédiáról a hegymászó magyar társa értesítette a hatóságokat, aki ki tudta magát szabadítani a hógörgeteg alól. Először megpróbált az eltűnt nyomára bukkanni, de miután nem sikerült, elindult, hogy leereszkedjen az alacsonyabban fekvő hegyi vendégházba, és segítséget hívjon. Útközben találkozott néhány osztrák alpinistával, akiknél volt mobil, de a zord időjárási viszonyok miatt a mentőállomáson nem értették, mit mondanak. Így csak azután derült fény a történtekre, hogy magyar túrázó órák múlva lejutott a völgybe.

A baleset 1800 méter magasságban történt. A környéken sűrűn havazott, több mint 50-60 centiméternyi új hó esett néhány óra alatt. A kutatási és mentési akcióba mintegy 70 alpesi rendőr, hegyi mentő és tűzoltó vágott bele szombat kora este, keresőkutyákat is magukkal vittek. Még egy helikopter is felszállt, hátha észlelni tudja a szerencsétlenül járt magyar hegymászó GPS-szel felszerelt mobiljának jelzését. A nehéz körülmények miatt a mentőcsapatok azonban késő estig a tragédia feltételezett helyszínéig sem tudtak eljutni: nemcsak a helyenként mellig érő hó, hanem a fokozott lavinaveszély is hátráltatta az előrehaladást.