Erdogan Bagdaddal szövetkezne a PKK ellen

Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török kormányfő pénteken felszólította az iraki kormányt: érje le, hogy egyszer s mindenkorra zárják be a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóinak észak-iraki táborait, és országának adják ki a vezetőit.
Vágólapra másolva!

"Akkor leszünk elégedettek, ha bezárják a PKK valamennyi táborát, beleértve a kiképzőtáborokat is, és átadják nekünk a terrorista vezetőket" - mondta Erdogan újságíróknak az Anatólia hírügynökség jelentése szerint. Erdogan azt kérte Bagdadtól, hogy ezeket a táborokat "egyszer s mindenkorra tisztítsák meg".

A török kormányfő kedvezőnek nevezte, hogy a Núri al-Máliki vezette iraki kormány csütörtökön közölte: célja a PKK eltávolítása a kurdisztáni régióból, ahol ugyanakkor kevés a befolyása.

A török parlament szerdán engedélyezte Erdogan kormányának, hogy szükség esetén parancsot adjon a hadseregnek a beavatkozásra Észak-Irakban a PKK támaszpontjai ellen, ahonnan a fegyveresek támadások elkövetése céljából Törökországba szivárognak át.

Az iraki Kurdisztán hatóságai pénteken közölték: eltökéltek abban, hogy minden török támadással szembeszállnak a területükön.

Ankara szerint a PKK mintegy 3500 fegyverese talált menedékre a térségben, akik az iraki kurdok támogatását élvezik. A PKK 1984-ben indított fegyveres harcot Törökország délkeleti részének elszakadásáért, amelyben több mint 37 ezren haltak meg.