Per indult a kamikáze belga nő társai ellen

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Belgiumban annak a csoportnak a pere, melynek tagja volt az a nő, aki 2005-ben öngyilkos merényletet hajtott végre Irakban. Ő volt az első olyan európai nő, aki öngyilkos akcióra szánta el magát. A csoport vezetője tíz év börtönt kaphat, a többi tagot keresik.
Vágólapra másolva!

Történelemkönyvbe illő per kezdődött tegnap Brüsszelben - írja a The Independent. A vádlottak Európa első női öngyilkos merénylőjét beszervező, Belgiumban letelepedett marokkói bevándorlókból álló csoport feltételezett tagjai. A belga Muriel Degauque 2005-ben Irakban egy főút mentén robbantotta fel magát. A robbantásban csak ő halt meg.

A vád terrorista szervezetben való részvétel, illetve egyikük esetében annak irányítása. Ez utóbbi gyanúsított, Bilal Soughir az egyetlen, akit eddig elfogtak, a többiek körözik, szökésben vannak. Ha Soughirt elítélik, tíz éves börtönbüntetést kaphat. A vád képviselői szerint a hálózat hat főből állt, mind Észak-afrikai származásúak.

A 38 éves tettes-áldozat teljesen hétköznapi életet élt, mielőtt áttért a muszlim hitre. Kezdetben mérsékelt hívő volt, második házassága után azoban radikalizálódott. A Belgium vallon részéből származó nő már tinédzser korában is akaratosnak és lázadónak számított - írja az Independent. Szülei arra panaszkodtak, lányuk és párja folyton arról győzködte őket, térjenek be ők is, amire nem voltak hajlandóak. A hangulat a családban egyre feszültebb lett, mígnem teljesen elszakadtak egymástól. "Muriel muszlimabbá vált a muszlimoknál is" - kesergett anyja.

Belgiumban az elmúlt években két látványos razziát is tartottak Brüsszel körzetében. Az ország a kilencvenes években főleg francia titkosszolgálati jelentések szerint az iszlamista terror egyik logisztikai és toborzó bázisává nőtte ki magát. Az országot igen sok kritika érte amiatt, hogy nem veszi olyan komolyan a nemzetközi terrorista hálózatok fenyegetését.