Nem sért alkotmányt a 30 év siralomház

Vágólapra másolva!
Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította egy halálra ítélt rab fellebbezési kérelmét, aki alkotmányellenesnek véli az általa siralomházban eltöltött harminc évet. A halálra ítélt ügyvédje szerint védence ennyi év utáni kivégzése ellentétben áll az alkotmánnyal, amely tiltja a kegyetlen és szokatlan büntetéseket. Az állami ügyész úgy látja, hogy nincs alkotmánysértés az ügyben.
Vágólapra másolva!

Joe Clarence Smith-t 1977-ben ítélték először halálra két gyilkosságért, de azóta a sikeres fellebbezéseivel újra meg újra elérte a végrehajtás elodázását, míg végül 2004-ben harmadszor is elítélték.

A fellebbezésében azzal érvelt, hogy az Egyesült Államokban a méltányosság szokásai alkotmányellenessé teszik annak az egyénnek a kivégzését, aki ennyi időt töltött siralomházban. Az ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy Smith már háromszor annyi időt töltött a kivégzésre várva, mint a halálraítéltek átlaga.

Az Arizona állami ügyész azzal utasította el a fellebbezési kérelmet, hogy a tény, hogy Smith-re először három évtizede szabtak ki halálos büntetést, nem sérti az alkotmány kegyetlen és szokatlan ítéletekre kimondott tilalmát.