Összecseréltek két csecsemőt egy cseh klinikán

Vágólapra másolva!
Csak tíz hónappal később derült ki, hogy egy cseh klinikán összecseréltek két csecsemőt. A hibára úgy derült fény, hogy az egyik apa DNS-tesztet csináltatott, mert zavarta, hogy az általa nevelt kislány egyáltalán nem hasonlít rá. A gyerekeket még idén visszacserélik a szülők.
Vágólapra másolva!

Nikola és Veronika is tavaly december 9-én született egy trebici klinikán, ahol odaadták őket a szülőknek, akik boldogan vitték haza a kislányokat. Mostanra bebizonyosodott azonban, hogy a klinika dolgozói összekeverték a két csecsemőt.

A hibára akkor derült fény, amikor az egyik apa, Libor Broza gyanút fogott. Feltűnt neki, hogy a lány, akit feleségével együtt neveltek, egyáltalán nem hasonlít rá - írja a The Independent. A férfi DNS-tesztet csináltatott, amely megállapította, hogy biztosan nem ő Nikola apja. Felesége is alávetette magát egy vizsgálatnak, amelynek során kiderült, hogy nem ő a kislány anyja.

Jan Cermak és felesége, akik Veronikát nevelik, szintén apasági és anyasági tesztet végeztettek, amelyek eredménye jövő héten várható. A hatóságok azonban már biztosra veszik, hogy Cermakék valódi gyereke Nikola, Brozáéké pedig Veronika.

A cseh rendőrség nyomozást indított az ügyben, a klinika pedig közölte, hogy együttműködnek a hatóságokkal. Az intézmény által indított belső vizsgálat hamarosan lezárul, de a hibát már elismerte az igazgató, aki bocsánatot kért a szülőktől és felajánlotta segítségét a helyzet megoldásához.

A két házaspár múlt héten találkozott először, és megegyeztek abban, hogy legkésőbb év végéig visszacserélik a gyerekeket. Meséltek egymásnak a kislányok szokásairól, például arról, hogy mit szeretnek enni, illetve milyen betegségeik voltak. A pároknak egy pszichológus is segítséget nyújt az átmeneti időszakban, aki a BBC News szerint azt mondta, hogy az anyáknak nehezebb lesz feldolgozni a cserét, mint a gyerekeknek.

A szülők várhatóan pert indítanak a kórház ellen. A BBC közlése szerint 10 millió korona, azaz közel 100 millió forintnyi kártérítést követelnek. Tomas Julinek egészségügyi miniszter már kijelentette, hogy jár nekik a kártérítés. A miniszter egy interjúban azt is mondta, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy történhettek hasonló esetek korábban is.