Brown ezer katonát visz haza Irakból

Vágólapra másolva!
Felgyorsítja brit csapatok kivonását Irakból a brit miniszterelnök. Brown a karácsonyi ünnepre ezer katonát vinne haza. Első iraki látogatásán reményének adott kifejezést, hogy terve sikeres lesz.
Vágólapra másolva!

Bászra elcsöndesedett, mióta a brit katonák kivonultak a dél-iraki város központjából, legalábbis ezt nyilatkozták a sajtónak az ottlakók. Egy hónappal ezelőtt a brit helyőrség kivonta ötszáz katonáját egy a városközpontban lévő palotából, átadva a felügyeletet az iraki biztonsági erőknek. Azóta a britek egy távolabbi légi támaszponton állomásoznak, de Bászrában már nincsenek brit katonák. A brit helyőrség kivonulása után a helyzet annyira konszolidálódott, hogy a város lakói már fegyveres védelem nélkül is sétálnak a Satt el-Arab partján.

Az iraki biztonságiak ellenőrzik a helyzetet

A brit jelenlét volt a fő témája Gordon Brown első iraki látogatásnak. Biztonsági okokból előre nem jelentették be a miniszterelnök látogatását. Nuri al-Maliki miniszterelnökkel folytatott eszmecseréjén bejelentette, hogy az eddig tervezettnél több katonát kíván kivonni az országból, mivel Bászra tartományban két hónap leforgása alatt átadták az ellenőrzést az irakiaknak. Ezzel ezer brit katona maradt "munka nélkül", őket szeretné karácsonyig hazavinni a brit miniszterelnök.

Még ötezer brit katona van Irakban

Jelen pillanatban Nagy-Britannia 5250 katonával képviselteti magát a nemzetközi erők keretében Dél-Irakban, a bászrai légi támaszponton. A jövő héten Brown az alsóházban iraki politikáját kívánja ismertetni, a mostani látogatás ennek előkészítését szolgálja.

Bászra tartomány a negyedik és egyben az utolsó terület, amelyet a britek átadtak az iraki erőknek. Nuri al-Maliki miniszterelnök arra kérte Brownt, hogy a csapatkivonás rendezetten, a kellő elővigyázatosság mellett történjen meg.

Kapu a Perzsa-öbölhöz

Bászra tartomány komoly stratégiai jelentősége azonfelül, hogy az ország második nagyvárosa, abban nyilvánul meg, hogy kikötőjével kaput képez a Perzsa-öböl felé, ahol kőolaj, búza, gépkocsik és más fontos termékek távoznak-érkeznek az országba. A britek távozásával azonban a visszaesett kereskedelem problémája nem oldódik meg, mivel több helyi csoportosulás vív ádáz harcot a piacért. Dívik az olajcsempészet, és a rivális helyi milíciák rendszeresen csapnak össze, lövöldözéseik számos áldozatot követelnek.

A Bászrát ellenőrző iraki biztonságiak eddig még nem urai a helyzetnek, következő célkitűzésük, hogy megszüntessék a kaotikus állapotot a kikötővárosban.