Lepipálják a világot az ópiumtermelő afgánok

Vágólapra másolva!
Harmincnégy százalékkal ugrott meg a tavalyihoz képest Afganisztánban az ópiumtermesztés - derül ki az ENSZ erre szakosodott jelentéséből. A dokumentum szerint Afganisztánban nagyobb területen termesztik az ópium alapanyagául szolgáló mákot, mint Kolumbiában, Peruban és Bolíviában együttvéve.
Vágólapra másolva!

Megdöntött minden korábbi rekordot idén az afgán ópiumtermés - derül ki az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatalának (UNODC) hétfőn ismertetett jelentéséből. A világszervezet honlapján elérhető dokumentum szerint a tavalyihoz képest 34 százalékkal ugrott meg a közel-keleti országban a kábítószer-termelés. Amíg 2006-ban 165 ezer hektáron 6100 tonna ópiumot termesztettek, addig idén 193 ezer hektáron már 8200 tonnát.

A jelentés szerint Afganisztán nagyobb területen termesztik a mákot - amelyből morfint, ópiumot, heroint állítanak elő -, mint Kolumbiában, Peruban és Bolíviában együttvéve. Az afgán Helmand tartományban található a világ legnagyobb összefüggő ópiummezője, amely még Kolumbia drogtermesztésre használt összes területénél is nagyobb. Afganisztán adja jelenleg a világ ópiumtermelésének több mint 93 százalékát.

"A 19. századi Kína óta egyetlen ország sem állított elő ilyen halálos mennyiségben kábítószert" - fogalmaz az UNODC. Az ENSZ szerint az ország déli részén, ahol erős a tálib felkelők jelenléte,a legjelentősebb a kábítószer alapanyagául szolgáló mák termesztése. Az ország középső és központi részén, ahol érvényesül a kormány fennhatósága, viszont visszaesett a termelés.