A sírban is tovább macerálták az amerikai magyart

Vágólapra másolva!
Már rég eltemették a magyar származású Michael Molnart, de egy régi riválisa továbbra is verte az asztalt az amerikai bíróságokon, hogy vonják vissza építészmérnöki engedélyét. Mi áll az ádáz jogi hadjárat hátterében és vajon tényleg hazudott-e Molnar a diplomájáról? Az [origo] amerikai és magyar szálakat bogozott a szokatlan becsületbeli ügyben, amelyben egyszerre tűnik fel az 1956-os forradalom, egy állítólag zaklatott titkárnő és Victor Hugo nagyregénye.
Vágólapra másolva!

Michael Molnar nevét halála után ismerhették meg az amerikaiak. Ő volt a főszereplője egy furcsa pernek, amiről túlzás lenne azt állítani, hogy nagy visszhangot váltott ki, de az AP hírügynökség nyomán több lap és néhány nagy tévécsatorna - a CBS és a FOX News - honlapja is beszámolt róla. A magyar származású amerikai építészt egy üzleti riválisa, Mark N. Altman jelentette fel a Pennsylvania állam hatóságainál, mert állítólag mérnöki diploma nélkül kapott tervezői engedélyt.

Az eljárás egyik fő kérdése az volt, visszavonják-e az okmányt, a 77 éves Molnar azonban időközben - idén május 12-én - elhunyt. Altmant ez a körülmény nem tántorította el, továbbra is kitartott amellett, hogy a bíróságnak meg kell fosztania Molnart a tervezői igazolványtól. Az ügyet elvitte egészen az állam legfelsőbb bíróságáig, ez az elszántság lehetett az, ami felkeltette a nagy hírcsatornák figyelmét: miért lehet bárkinek is ennyire fontos egy halott ember mérnöki engedélye?

Régi történet

A történet több évtizedre nyúlik vissza, a helyszíne pedig egy alig 12 ezer lakosú, amerikai viszonylatban apró város Pennsylvania államban: Uniontown. A Pittsburgh Tribune-Review egyik cikkéből kiderül, nagyjából ötven évvel ezelőtt telepedett le itt Molnár Mihály, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot attól tartva, hogy a forradalomban való részvétele miatt megtorlásban lesz része.

A hatvanas években nyitotta meg saját tervezői irodáját, a Michael S. Molnar Associates-t, és az azóta eltelt évtizedekben számos állami beruházásban - iskola, egészségügyi intézmény, börtön - részt vett. A Tribune Review szerint bírósági ügyei ez alatt nem voltak, öregkorára azonban kénytelen volt megtapasztalni, milyen az, amikor újságírók és hatóságok vájkálnak múltjában.

Uniontownban Molnar cége mellett még két másik tervezői iroda működik, egyik a már említett Mark N. Altmané, aki - a Tribune-Review cikke szerint - 2004-ben bejelentést tett az állami közigazgatási hivatalnál, mert tudomására jutott: Michael Molnar valótlanul állította, hogy van építészmérnöki diplomája, amikor 1960-ban tervezői engedélyért folyamodott.

Gyanút fogott a rivális

Mark N. Altman jogi képviseletét az ügyben jogász testvére, Gary N. Altman látja el, aki az [origo] többszöri kérdésére sem volt hajlandó elárulni, honnan tudták, hogy Molnarnak problémái lehetnek a papírjaival. "Tudomásunkra jutott" - fogalmazott tömören az ügyvéd. Bárhogyan is fogtak gyanút, biztosra akartak menni, mielőtt a hatósághoz fordultak. 2003-ban megkeresték a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, amely közölte velük, hogy Molnár Mihály sem az építészmérnöki, sem az építőmérnöki karon nem szerzett oklevelet 1953 és 1965 között.

Fotó: Szabó Pál
A műszaki egyetem főépülete - sokat látott falak

Gary N. Altman faxon elküldte az [origo]-nak a nyilatkozat másolatát, amelyen szerepelt az Oktatási Minisztérium pecsétje is. A papír megszerzésében a budapesti amerikai nagykövetség segített Altmanéknak. Az ügyet intéző munkatárs - aki már nem dolgozik a nagykövetségen, ezért kérte, hogy nevét ne közöljük - az [origo]-nak elmondta, azért vettek részt ebben, mert egy amerikai ügyvédi iroda (minden bizonnyal Gary Altman irodája) megkereste őket. Személyesen neki csak annyi dolga volt, hogy megkeresse az egyetemet, majd továbbítsa az Egyesült Államokba a nyilatkozatot.

Az egykori követségi munkatárs azt mondta, már nem emlékszik a részletekre pontosan, de abban biztos, hogy a vizsgálódás során kiderült az is, Molnar ugyan nem szerzett diplomát, de járt az egyetemre, voltak érdemjegyei, azaz tett le vizsgákat. Ezzel védekezett Molnar is, amikor a 2004-ben indított vizsgálat során elismerte, hogy nincs oklevele, de elvégezte az egyetemet, és szakdolgozatot is írt. Azt mondta, diplomát nem kapott, de a forradalomban való részvétele miatt nem is valószínű, hogy a kommunista Magyarországon kaphatott volna ilyen oklevelet.

Az ügyet elsőként vizsgáló Építészeti Engedélyezési Tanács elfogadta ezt az érvelést, és arra a megállapításra jutott a Tribune-Review cikke szerint, hogy Molnar vallomása és a rendelkezésre álló dokumentumok "meggyőző bizonyítékot" szolgáltatnak arra, hogy tanulmányai alapján kiérdemelte a diplomát, még ha nem is kapta meg.