Sarkozy feleségének a körmére néznek

Vágólapra másolva!
Parlamenti vizsgálóbizottság elé idézhetik Cécilia Sarkozyt, a francia elnök feleségét. A líbiai alkuról faggatnák, amellyel állítólag hozzájárult a halálraítélt bolgár ápolók kiszabadításához. A francia ellenzék a jövő hónapban akarja meghallgatni Sarkozy feleségét arról, hogy mit ígért Líbiának a francia állam, és egyáltalán mire terjedt ki a férjétől kapott megbízása.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia elnök 10 napja adta áldását a "líbiai ügy" parlamenti kivizsgálásához, és az ellenzék most feleségét, Cécilia Sarkozyt is meg akarja hallgatni. A képviselők arra kíváncsiak, mit ígért a francia állam Líbiának cserébe a halálraítélt öt bolgár ápolónő és egy palesztin orvos szabadon bocsátásáért.

Nicolas Sarkozy amerikai nyaralását is félbeszakította, hogy tagadja azt az állítást, miszerint Franciaország a legújabb technológiával működő (EPR) atomerőművet építene a líbiai partokon. Párizs megerősítette, hogy valóban ígért atomreaktort, de az a sós tengervíz ivóvízzé alakításához használható, és megépítése úgymond független a bolgár ápolók ügyétől.

A francia államfő többször is tagadta, hogy titkos kereskedelmi megállapodást kötöttek volna Moammar Kadhafi líbiai vezetővel a bolgár egészségügyi dolgozók kiengedéséért. Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám azonban azt mondta, hogy a kereskedelmi egyezmények részét képezték a bolgárok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásnak. Állítását Tripoli később tagadta.

Ezt követően a múlt hétvégén azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozókat megkínozták, hogy elismerjék bűnösségüket, de Tripoli ismét elhatárolta magát a nyilatkozattól. A líbiai alkuról folyó találgatások azt követően kezdődtek, hogy Cécilia Sarkozy kétszer Líbiába utazott a foglyok Bulgáriába szállítása előtt. Az ápolókat azért ítélték halálra, mert állítólag AIDS-vírussal fertőztek meg 426 gyereket.

Cécilia Sarkozy már korábban kijelentette, hogy nem kíván hagyományos elnökfeleség lenni. Közvetítői szerepét azonban sokan támadták Franciaországban. Mindezt bonyolítja, hogy sajtójelentések szerint az elnöki házaspár magánélete ismét feszült. Cécilia Sarkozy a hétvégén például torokgyulladásra hivatkozva nem vett rész George Bush amerikai elnök családi piknikjén sem.