Tízmilliók menekülnek az árvíz elől Dél-Ázsiában

Vágólapra másolva!
Dél-Ázsiában több millióan töltötték az éjszakát az árvíz által elöntött otthonaikban. Közel 150-en meghaltak és 20 millióan kényszerültek elhagyni házaikat az Indiát, Bangladest és Nepált sújtó áradások miatt, amelyről helyenként úgy tartják: a legsúlyosabb árvíz emberemlékezet óta. A térségben már 20 napja szakad az eső és még többre van kilátás.
Vágólapra másolva!

Emberemlékezet óta a legsúlyosabb árvíznek tartják a Dél-Ázsiát sújtó vízözönt. Közel 20 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat, 150-en meghaltak Indiában, Bangladesben és Nepálban a 20 napja tartó esőzések miatt. Hatalmas mezőgazdasági területek és több ezer település van víz alatt. A segélyszervezetek szerint egyre súlyosabb gondot okoz az élelmiszer-, és ivóvízhiány.

India Asszám tartományában csak júliusban közel 1 méternyi csapadék hullott. Az országban 12 millióan kényszerültek otthagyni házaikat. Többen összecsaptak a rendőrökkel, mert kétségbeesetten próbáltak élelmiszert, gyógyszereket és menedéket találni. Uttar Pradesben 500 falut kellett kitelepítenie a hadseregnek. A legsúlyosabb a helyzet Gorakpurban és Kisinagarban. Többen a kormányt hibáztatják a megfelelő óvintézkedések hiányáért.

Banglades, ahol 5 és fél millióan hagyták el otthonaikat, alacsony fekvésű ország, ezért az áradások különösen gyakran sújtják. Ott százezrek várakoznak háztetőkön és a gátakon, hogy megmentsék őket. A hadsereg által támogatott ideiglenes kormány azt mondja, mindent megtesznek. A BBC dhakai tudósítója szerint azonban a segély legfeljebb néhány kekszet és rizst jelent.

Nepálban, a Himalájában eredő folyamok közül több is kilépett medréből a sűrűn lakott Terai régióban, amely India Bihar és Uttar Prades tartományaival határos. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint Nepálban 750 ezer embert érint az árvíz, a földcsuszamlások. A hegyi királyságban sokan Indiát vádolják amiért nem nyitották meg a folyók indiai szakaszán lévő gátakat, míg India Nepált vádolja, amiért ők viszont kinyitották a gátakat az áradás miatt.