Újra elővették Malina Hedvig ügyét

Vágólapra másolva!
Vizsgálja a nyitrai ügyészség, hogy helyes volt-e azzal lezárni az állítólag megvert magyar lány ügyét, hogy a támadás nem történt meg. A szlovák rendőrkapitány a napokban azt mondta, hogy mégis elképzelhetőnek tartja, hogy Malina Hedviget megverték, csak nem pont úgy, ahogy ő előadta.
Vágólapra másolva!

A nyitrai megyei ügyészség már vizsgálja, vajon törvényes volt-e a rendőrség és az ügyészség eljárása, amikor tavaly szeptemberben leállították a Nyitrán állítólag megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig támadói után indított nyomozást.

Az ügyben fordulatot hozható lépésről csütörtökön számolt be a pozsonyi Pravda. Jaroslav Macek ügyészségi szóvivő jelzése szerint néhány héten belül kiderülhet, hogy vajon törvényesen járt-e el a járási ügyész akkor, amikor "azzal tett pontot az ügy végére, hogy a támadás nem történt meg." A törvények szerint az ügyészségnek két teljes hónapja van arra, hogy eldöntse: újraindul-e a nyomozás, vagy sem. Az új fejleményeket a szlovák rendőrség egyelőre nem akarta kommentálni.

Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány kedden azt mondta, mégis elképzelhetőnek tartja, hogy a szlovákiai magyar egyetemistát megverték. "Mi azt állítjuk, hogy a cselekmény nem olyan módon történt meg, ahogy ő azt leírja" - idézte a rendőrfőkapitányt az SME című szlovák napilap.

Roman Kvasnica, a lány ügyvédje szerint az országos rendőrfőkapitány "hivatalosan is elismerte, hogy a lányt megverték." Az ügyvéd szerint ebből az következik, hogy a rendőrségnek kötelessége lenne a Malina Hedvig elleni testi sértés ügyében bűnvádi eljárást indítani, másrészt pedig a rendőrfőkapitánynak kötelessége lenne feljelentést tenni a nyomozó ellen, aki tavaly szeptemberben a nyomozást lezárta. A lány továbbra is kitart eredeti állítása mellett, miszerint két bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

Szerdán kiderült: az ügyben nyomozó rendőrök egyike Malina Hedvig kézírásos vallomásának gépi átiratából kihagyott egy fontos mondatot, ami jogszakértők szerint a nyomozati iratok meghamisításának minősül.

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a fejleményekre reagálva a belügyminiszter lemondását követelte, és annak a reményének adott hangot, hogy ha Kalinák ezt önként mégsem tenné meg, a parlamentben bízvást akad majd annyi képviselő, ahány elég lesz a belügyminiszter bizalmatlansági indítvánnyal történő eltávolításához.