Már a muszlimok sem pártolják az öngyilkos merénylőket

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent az öngyilkos bombamerényletek elfogadottsága a muszlimok körében az elmúlt öt évben - állítja a Pew Research Centre tanulmánya, amelyet 47 országban 45 ezer ember megkérdezésével készítettek.
Vágólapra másolva!

Jelentősen csökkent az öngyilkos bombamerényletek támogatottsága az elmúlt öt évben a muszlim világban - derül ki egy nemzetközi felmérésből. Az amerikai Pew Research Centre tanulmányából kiderül, hogy több muszlim többségű országban felével vagy még nagyobb arányban csökkent a merénylők elismertsége.

Libanonban 2002-ben még a megkérdezettek közel 75 százaléka mondta, hogy az öngyilkos bombamerényletek néha vagy gyakran jogosan történnek, míg idénre ez az arány 35 százalékra csökkent. Hasonló arányú változás történt Bangladesben (2002: 45% - 2007: 20%), Jordániában, Pakisztánban (2002: 33% - 2007: 9%) és Indonéziában is.

A konfliktuszónákban azonban némileg más a helyzet: a palesztin területeken élők 70 százaléka helyesli az öngyilkos bombamerényleteket.

Hasonlóan csökkent Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetőjének elismertsége. Jordániában a megkérdezetteknek csak 20 százaléka mondta, hogy nagyon, vagy valamennyire bízik bin Ladenben, míg négy évvel ezelőtt még 56 százalék vallott így.

A Global Opinion Trend (globális vélemény trend) felmérés emellett úgy találta: a szegényebb országokban széles körű az optimizmus, hogy a következő generáció jobban fog élni a jelenleginél. Ugyanakkor a felmérés szerint az Irakban tapasztalt szunnita-síita szembenállás mind jellemzőbb más muszlim többségű országokra.