Vágólapra másolva!
Bár az egyik pápai akadémiának nő az elnöke, a legmagasabb rangú nő a Vatikánban egy minisztérium harmadik embere - ezen változtatna a Guardian szerint XVI. Benedek. A pápa több nőt fog kinevezni magas pozícióba, amitől a vatikáni tisztségviselők azt remélik, hogy a nők bevonásával megállíthatják az egyháztól való elfordulást.
Vágólapra másolva!

Szívesen látna több nőt XVI. Benedek a legmagasabb rangú állásokban - írja a pápa szóvivőjére hivatkozva a Guardian. Ezzel megerősítette Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár szerdai bejelentését, miszerint a legmagasabb posztokon hamarosan változások lesznek, s a pápa "több teret és jelentőséget adna a nőknek". Számos vatikáni tisztségviselő gondolja ugyanis, hogy a "féktelen európai szekularizációnak" az az oka, hogy a nők jelenleg távol vannak az egyházi ügyektől.

Kevés nő tölt be ma hivatali állást a Vatikánban. A La Stampa szerint például az egyház római akadémiáin oktató tanároknak mindössze tíz százaléka nő.

Jelenleg egy szalézi nővér, Enrica Rosanna a legmagasabb rangú nő a Vatikánban. Az egyetemi professzort még II. János Pál nevezte ki 2004-ben a vallási rendeket felügyelő minisztérium haramadik emberévé.

II. János Pál támogatta, hogy a nők is magas rangú állásokhoz jussanak a Vatikánban. Több mint tíz évvel ezelőtt például a Társadalomtudományok Pápai Akadémiájának élére nevezte ki Mary Ann Glandont, a Harvard jogászprofesszorát, aki még 1995-ben a vatikáni küldöttséget vezette az ENSZ pekingi nőkonferenciáján - írja a Guardian. Glandon azóta is az Akadémia elnöke, s ma George Bush amerikai elnök tanácsadója bioetikai ügyekben.