200 halott a brazil repülőbalesetben

Vágólapra másolva!
Akár 200 ember is életét veszthette a brazíliai Sao Paulo repülőtere közelében, amikor egy gép leszaladt a kifutópályáról, egy épületnek ütközött, majd kigyulladt. A balesetben a gép utasain kívül több földön tartózkodó ember is meghalt. Ez lehet Brazília történetének legsúlyosabb repülőbalesete.
Vágólapra másolva!

Kifutott a leszállópályáról, épületnek ütközött és kigyulladt egy utasszállító repülőgép kedden a brazíliai Sao Paolo repülőterén. A szerencsétlenségben akár 200 ember is az életét veszthette. A gép fedélzetén a 176-an utaztak, de félő, hogy a baleset idején a földön tartózkodók közül is többen meghaltak. Ha ez bebizonyosodik, akkor ez volt Brazília történetének legsúlyosabb repülőszerencsétlensége. A hatóságok először ennél jóval kevesebb áldozatról számoltak be.

Eddig 45 holttestet szedtek ki a mentőegységek, amelyek szerint senki sem élte túl a tragédiát. José Serra, Sao Paolo szövetségi állam kormányzója szerint a kigyulladt repülőgép belsejében ezer Celsius fokos hőmérséklet uralkodott, így gyakorlatilag a nullával egyenlő az esélye annak, hogy túlélőket találjanak.

A TAM brazil légitársaság belföldi járaton közlekedő A320-as típusú utasszállító gépe esős időben próbált meg leszállni a Sao Paolo melletti Congonhas repülőtéren. A gép kifutott a leszállópálya nedves betonjáról, átszaladt egy, az esti csúcsforgalom idején zsúfolt autóúton, majd egy közeli épületnek - egyes jelentések szerint benzinkútnak, más híradások szerint raktárépületnek - ütközött. A becsapódás nyomán hatalmas tűz ütött ki. Harmincegy tűzoltóautó személyzete küzdött a lángokkal, amelyeket a baleset után több mint egy órával még nem sikerült elfojtani. Tévétársaságok képes beszámolóiban jól látszott, amint a gép farokrésze kiáll egy nagy épületből, és lángnyelvek csapnak a magasba.

Odze György, a Külügyminisztérium szóvivője szerint az eddig rendelkezésre álló adatok alapján valószínűsíthető, hogy nincs magyar áldozata a brazíliai szerencsétlenségnek. A helyszínen egyelőre zajlik az áldozatok azonosítása.

Egy brazil szövetségi bíróság biztonsági megfontolásokra hivatkozva februárban egy időre megtiltotta, hogy nagy repülőgépek használják a Congonhas repülőteret, a fellebbviteli bíróság azonban három géptípus esetében feloldotta a tilalmat.

Hasonló baleset érte kedden az Aerorepublica kolumbiai légitársaság egyik utasszállító gépét is, amely a nyugat-kolumbiai Santa Marta repülőterén kifutott a leszállópályáról és a tengerben landolt. A fedélzeten utazó 54 utas közül 9-en könnyebben megsérültek - közölték a helyi légügyi hatóságok.