Nyolctagú iraki családot mészároltak le álmában

Vágólapra másolva!
Tizenhat ember halt meg szombaton Bagdadban és az iraki főváros környékén elkövetett erőszakcselekményekben. Az áldozatok fele pokolgépes robbantásban vesztette életét, egy család nyolc tagját álmában érte az ismeretlen tettesek támadása.
Vágólapra másolva!

Bagdad középső, zömében síiták lakta Karrada negyedében egy üzemanyagtöltő állomáson robbant fel gépkocsiban elhelyezett pokolgép. A robbanás kioltotta hét ember életét és tizenötöt megsebesített. Ezt megelőzően Bagdad egyik déli, ugyancsak síiták lakta negyedében robbanóanyaggal megpakolt kisteherautó robbant fel, romba döntve egy épületet. Ebben a terrorcselekményben egy ember vesztette életét, négyen megsebesültek.

A rendőrség szerint a Bagdadtól 65 kilométerre délre, jobbára szunniták lakta Dzsbela városában ismeretlen fegyveresek pirkadat előtt behatoltak egy családi házba, és ágyban végezték ki egy család nyolc tagját, illetve hármat megsebesítettek. Az áldozatok férfiak voltak, a nőket és gyerekeket megkímélték a támadók.

A rendőrség arról is hírt adott szombaton, hogy előző napon összesen huszonegy holttestet találtak a hatóságok a főváros környékén. A tetemeken kínzás nyomai voltak, ami felekezetközi bosszúra utal.

Meggyilkolták Bagdadban a Reuters brit hírügynökség egyik tolmácsát, két fivérével együtt. A szerdán történt gyilkosságról szombaton számoltak be a hozzátartozók. Az áldozatok gépkocsiban ültek, amikor megtámadták őket. Csütörtökön a Reuters két másik alkalmazottja - egy iraki fotoriporter és egy gépkocsivezető - vesztette életét amerikai légicsapásban.

Núri al-Máliki iraki kormányfő közölte szombaton, hogy az iraki hadsereg és a rendőrség képes lesz fenntartani a biztonságot az amerikai csapatok esetleges távozása után. A miniszterelnök ugyanakkor elismerte, hogy ehhez további fegyverekre és kiképzésre lenne szükségük.