Elfogult ítélet miatt pikkelhet Kanada a magyar cigányokra

Vágólapra másolva!
Elfogatóparancsot adtak ki Kanadában egy Magyarországról elmenekült cigány lelkipásztor ellen, aki családjával együtt megszökött a kitoloncolás elől. A férfi éveken át sikertelenül kért menekültstátust Kanadában, sok magyarországi romához hasonlóan: egy 1999-es bírósági ítélet nyomán a magyar romáknak szinte semmi esélyük a befogadásra, míg az Európa más részeiből menekülő cigányok jóval nagyobb része kap menekültstátust. A később elfogultnak nyilvánított precedens-ítéletben nagy szerepe volt négy magyarországi tanúnak, akik sikeresen győzték meg az ottani hatóságokat arról, hogy a Kanadába menekülő magyarországi cigányok alaptalanul hivatkoznak üldöztetésre.
Vágólapra másolva!

"Nem hiszem, hogy ő lett volna, akit ki kell tenni" - mondta Balogh Attiláról Lukács Tibor, aki az Ontario állambeli Hamiltonban él, és jól ismeri az ottani roma közösséget, az oda érkező magyarországi roma családokat. Lukács többször járt azokon az istentiszteleteken, melyeket Balogh Attila vezetett.

A helyiek szerint a Magyarországról elmenekült férfi Ontario állam, ha nem egész Kanada egyetlen roma lelkipásztora volt. "Jó három évig működött itt a gyülekezete, sok roma járt oda, sokat segített, ingyen ételosztásokat csinált" - mesélte az [origo]-nak Lukács. Beszédén érezni: Kanadában elszokott a magyar nyelvtől.

A helyi újság, a The Hamilton Spectator szerint Balogh Attila még Magyarországon lett pünkösdista lelkész. Azért menekült el, mert öt szkinhed rátámadt. 2001-ben érkezett a feleségével együtt Kanadába, ahol menedékjogot kért. A család éveken át nem kapott engedélyt a maradásra, és minden jogi lehetőségét kimerítette, végül 2007 elején megszületett a döntés kitoloncolásukról. Ez csak azért késett hónapikog, mert a család ötéves - már kanadai állampolgár - kisfiának útlevelére vártak.

Júniusban azonban a család nem jelent meg a reptéren, ahonnan Budapestre indult volna a gépük. Eltűnésük után egész Kanadára érvényes elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Patrizia Giolti, a kanadai határszolgálat (CBSA) szóvivője az adatvédelemre hivatkozva nem nyilatkozott Balogh Attila ügyéről az [origo]-nak, de közölte: ha valaki eltűnik, elfogatóparancsot adhatnak ki ellene, és mindazoknak, akik sikertelenül folyamodtak menekültstátusért, el kell hagyniuk Kanadát. Kitoloncolás azokra vár, akik már minden törvényes utat kimerítettek - mondta.

A The Hamilton Spectator szerint a család barátai nem tudtak róla, hogy szökésre készülnek Baloghék. Balogh ügyvédjének, Shane Watsonnak sincs tudomása ügyfele hollétéről, és nem tud róluk Lukács Tibor sem. "Nem tudom, miért ment el, de nagyon félhetett Magyarországra menni" - mondta Lukács.

"Ez olyan, mint a börtön, hogy bujdosni kell. Nem lehet munkát vállalni, orvost nem látogathat, vele van a felesége, gyereke, nem jó ez" - tette hozzá. Lukács a lelkész miatt több telefonhívást is kapott a 850 fős hamiltoni roma közösség tagjaitól, akiket megosztott a család szökése. "Vannak romák, akik kicsit felháborodtak, hogy nem ment haza, mert nem tetszik nekik, hogy a pásztor elbújt" - fogalmazott.

Balogh Attila és ügyvédje mindennel megpróbálkoztak, hogy Kanadában maradhasson a család. Kérelmet nyújtottak be méltányossági és humanitárius alapon is. Ennek elbírálása az ügyvéd szerint folyamatban van. A hamiltoni romák közül sokan úgy gondolják, ahelyett, hogy illegalitásba vonul, a családnak Magyarországon kellett volna megvárnia a döntést. A humanitárius alapú kérelmet mindenesetre nem befolyásolja a szökés és az sem, hogy a család Kanadában van-e még, vagy már az országon kívül - mondta Shane Watson.