Az életről csevegett vacsora alatt Putyin és Bush

Vágólapra másolva!
Az életről és a két ország viszonyának történetéről beszélgetett egymással vasárnapi vacsoráján Vlagyimir Putyin és George Bush. Az orosz és az amerikai elnök utóbbi családjának nyári rezidenciáján folytat kötetlen megbeszéléseket vasárnap és hétfőn. Feltehetően szót ejtenek az amerikai rakétapajzsról és Koszovóról is.
Vágólapra másolva!

A két ország viszonyában felgyülemlett feszültség oldását célzó baráti hangvételű megbeszélést folytatott George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök ez utóbbi nem hivatalos egyesült államokbeli látogatásán - közölték Putyin környezetéből. Putyin helyi idő szerint vasárnap érkezett a Bush-család nyári rezidenciájára, a Maine állambeli Kennebunkportba. A két elnök kötetlen jellegű, napirend nélküli találkozóján minden bizonnyal az amerikai rakétapajzs európai kiterjesztésének kérdése, valamint Koszovó függetlenségének ügye szerepel a tárgyalások középpontjában.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, hogy a két államfő - közös vacsorájuk során - nagyon tartalmas és baráti hangvételű beszélgetést folytatott az életről és a két ország viszonyának történetéről. Egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok nem válhatnak a két országban sorra kerülő elnökválasztási kampány túszává. (Bush és Putyin egyaránt elnöki mandátuma utolsó szakaszához közeledik.)Szergej Prihogyko orosz elnöki tanácsadó megjegyezte, hogy a feszült viszony oldását célzó "alapozó" beszélgetést követően hétfőn térnek rá a konkrét vitás kérdésekre.

Lavrov szerint a két elnök találkozójára felkészülés során több megállapodást is előkészítettek, de ezekről Bushnak és Putyinnak kell majd döntenie. A látogatáson, amely a vasárnapi megbeszélés és vacsora után, hétfőn közös reggelivel, majd informális megbeszéléssel folytatódik és ebéddel ér véget, megfigyelők szerint nem várható áttörés, "nagy bejelentés".