Bezáratta a pokol tornácát a pápa

2007.04.23. 13:52

Nincs többé pokol tornáca. A középkorban gyökerező hagyományt a pápa utasítására számolta fel a Vatikán teológiai bizottsága, korlátozónak és helytelennek nyilvánítva azt. A pokol tornácára a hagyomány szerint azoknak a kisdedeknek lelkei kerültek, akik az előtt hunytak el, hogy megkeresztelhették volna őket.

Évszázados tanítást dobott sutba XVI. Benedek pápa, amikor eltöröltette a pokol tornácát - írja a brit Times. A pokol tornácára, a középkorban gyökerező hagyomány szerint, azok a korán elhunyt kisdedek lelkei kerültek, akiket nem tudtak megkeresztelni születésük után.

A pokol tornáca soha nem képezte részét a hivatalos tanításnak, és nincs alapja a szentírásban sem. A vele kapcsolatos hit abban gyökerezik, hogy a megkeresztelés előtt elhunyt kisdedek vagy magzatok nem kaptak feloldozást az eredendő bűn alól, és ezért nem kerülhettek be a mennyországba. Ugyanez a hit élt azokkal a "szent emberekkel és nőkkel" kapcsolatban is, akik Krisztus megváltása előtt éltek.

A Vatikán Nemzetközi Teológiai Bizottsága azonban megállapította, hogy a pokol tornáca "a megváltás helytelen és korlátozó felfogását" tükrözi. A bizottság szerint a pokol tornácának hagyományos tanítását újra kell gondolni a "sürgető lelkipásztori igények" fényében. "Az emberek egyre nehezebben fogadják el, hogy az Úr kegyelmes és igazságos, ha megtagadja az örök boldogságot a bűnöktől mentes kisdedektől is" - állapították meg.

Az ügy azt követően vált sürgetővé, hogy jelentősen nőtt a meg nem keresztelt gyermekek száma a nagy gyerekhalandósággal sújtott fejlődő országokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK