Vérdíjat tűztek ki a svéd karikaturista fejére

Vágólapra másolva!
Vérdíjat tűzött ki az iszlámot megsértő, svéd karikaturista fejére az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnyának vezére. Iszlamista honlapokon szombaton nyilvánosságra hozott üzenetben emellett a ramadán böjthónap idejére újabb offenzívát ígért. Al-Bagdadi azt is kilátásba helyezte, hogy svéd óriáscégeket fognak megtámadni, ha az ország nem kér bocsánatot a karikatúrákért.
Vágólapra másolva!

Abu Omar al-Bagdadi egy nyilvánosságra került, közel félórás hangfájlban 100 ezer dollárt kínált fel annak, aki megöli Lars Vilks karikaturistát, aki a Nerikes Allehanda című svéd lap egyik augusztusi számában kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát. "Ha birka módjára vágják le, másfélszeres összeg jár az életéért" - üzente az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnyának vezére fele, aki fele ekkora összeget ajánlott fel annak, aki a lap kiadójával végez.

A karikaturista Vilks az egyik svéd hírügynökség szerint jelenleg nem tartózkodik Svédországban, és - mint maga közölte - biztonságban érzi magát, bár igyekszik nagyon éber lenni. "Úgy vélem, e pillanatban nem kell aggódnom, mert sűrűn változtatom a tartózkodási helyem, de ha már majd tartósan otthon leszek, könnyű lesz engem megtalálni" - mondta Vilks.

Ez a rajz közel sem váltott ki olyan heves reakciókat a muzulmán világból, mint azok a Mohamed-karikatúrák, amelyek 2005 őszén jelentek meg egy dán lapban. Ezúttal csak néhány kisebb tüntetésre került sor a megjelenés miatt, valamint egyes muzulmán országok tiltakoztak Svédországnál. A feszültség oldása érdekében Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő a múlt héten összehívta 22 muzulmán ország stockholmi nagykövetét, és kifejezte nekik sajnálatát, de leszögezte, hogy a svéd törvények szerint a politikusok nem büntethetik meg a szabad sajtót.

Az üzenet nagyobbik része azonban az iraki helyzettel foglalkozik, és elsősorban a Muzulmán Testvérek szervezete ellen irányul. Ez a szervezet áll az ország legnagyobb szunnita pártja, az Iraki Iszlám Párt mögött, és Bagdadi azzal vádolja, hogy az amerikaiakkal együttműködve harcol az al-Kaida emberei ellen. "Gyűlöletes hadjáratot folytat a vallás Irakból való kiirtása céljával" - mondta Bagdadi a szervezetről.

Más, ugyancsak iszlám fundamentalista csoportokat azzal ostoroz az iraki al-Kaida vezetője, hogy az iraki biztonsági erőkkel működik együtt. Az üzenet megerősíti azokat az amerikai közléseket, amelyek szerint iraki törzsek, valamint több, korábban a koalíciós erők és a kormány ellen harcoló lázadó alakulat is most az al-Kaida ellen fordítja fegyverét, ami számos sikert hozott a szervezet elleni küzdelemben.

Bagdadi hevesen támadta a jeziditák csekély létszámú, Észak-Irakban élő vallási szektáját is, amely ellen a múlt hónapban öldöklő autóbombás támadássorozatot vittek végbe. A radikális iszlám hívei szerint sátánimádó jeziditákat azzal vádolják, hogy halálra kövezték közösségük egy nő tagját, mert az áttért az iszlámra muzulmán kedvese kedvéért. "Addig támadjuk őket, amíg sátánjuk bele nem törődik, hogy egy jezidita áttérjen az iszlámra" - ígérte az iraki al-Kaida vezére.

Az iraki al-Kaida vezetője svéd óriáscégek megtámadásával fenyegette meg az észak-európai országot, ha nem kér bocsánatot a karikatúra miatt. "Tudjuk, hogyan kényszerítsük őket kivonulásra és bocsánatkérésre, és ha nem teszik meg, várhatják a gazdaságukra és az olyan óriásvállalatokra mért csapásainkat, mint az Ericsson, a Volvo, az Ikea" - mondta Abu Omar el-Bagdadi egy szombaton lehallgatott hangfelvételen a Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázoló karikatúrára utalva.