Kihalt iraki falvakat támadtak török helikopterek

Vágólapra másolva!
Több elhagyott iraki tertületen álló falut bombáztak kedden a török légierő harci helikopterei, ahol kurd gerillák búvóhelyeit gyanították. Összesen öt iraki települést érintett a támadás a határtól 5-10 kilométerre. A támadásnak az iraki hatóságok szerint nem voltak áldozatai.
Vágólapra másolva!

Török harci helikopterek keddre virradóra csapást mértek több elnéptelenedett észak-iraki falura, ahol kurd gerillák búvóhelyeit sejtették. Erről iraki tisztségviselők és török hírtelevíziók számoltak be. Ez volt az első iraki területen végrehajtott török légitámadás azóta, hogy kiéleződött a feszültség a határtérségben, egyben az első nagyobb katonai akció Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és George Bush amerikai elnök washingtoni találkozója óta.

Az al-Aszvat al-Irak és a török Dogan hírügynökségek első hírei még harci repülőgépek bombázásairól szóltak. A légitámadás célpontja öt iraki helység volt a határtól 8-10 kilométerre - jelentette kurd biztonsági forrásra hivatkozva az al-Aszvat al-Irak. A Dogan hírügynökség iraki rendőrségi forrásból származó értesülése szerint a gépek egy olyan kiürített iraki katonai őrhelyre mértek csapást, amelyet kurd gerillák vettek birtokba. A Zahó közelében végrehajtott támadásról a CNN-Türk és az NTV török hírtelevíziók is beszámoltak. A CNN-Türk szerint az őrhelyet lerombolták. A Dogan észak-iraki tudósítója, aki egyenes adásban jelentkezett be a CNN-Türk televízióban, kurd lázadók Haftanin és Szinaid térségekben lévő bázisainak támadásáról is hírt adott.

Erdogan kormányfő a sajtó megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása a légi csapásról. A törvényhozás keddi ülésén azonban kijelentette, hogy "az Egyesült Államok közös ellenségnek nevezte a PKK-t, és a harc az ellenséggel addig folytatódik, amíg az meg nem semmisül". Az iraki határőrség parancsnoka, Husszein Tamir ezredes megerősítette a török légi csapásról szóló híreket. Szerinte az elhagyott falvak elleni támadásnak nem voltak áldozatai. Ezt a törökországi kurd lázadókat képviselő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szóvivője is alátámasztotta.

Eközben a PKK fegyveresei megöltek négy török katonát - köztük egy tisztet - és több másikat megsebesítettek kedden Törökország délkeleti részén, nem messze az iraki határtól - közölte Mehmet Veci Gönül török védelmi miniszter .

Szeptember vége óta a kurd lázadók rajtaütéseikben több mint 50 török katona életét oltották ki, miközben a hadsereg több tucat kurd fegyveressel végzett. A török miniszterelnök hétfő este pártja több tagja előtt kijelentette, hogy "közeleg" a beharangozott észak-iraki hadművelet ideje - szivárogtatta ki egy neve elhallgatását kérő parlamenti képviselő. A hadművelet előkészületeként már korábban 100 ezer török katonát vontak össze a határ mentén.

A kormány az előző hónapban kapott felhatalmazást a törvényhozástól a határon átnyúló katonai akciókra azzal a céllal, hogy felszámolják a PKK-fegyveresek észak-iraki táborait, ahol mintegy 3500 kurd lázadó talált menedéket. Az Egyesült Államok és Irak óva intette Törökországot a PKK-támaszpontok elleni nagyszabású támadástól, mert attól tartanak, hogy az destabilizálná az arab ország legnyugodtabb térségét. Az amerikai hatóságok ugyanakkor beleegyeztek, hogy késlekedés nélkül megosztják Ankarával a kurd lázadók állásairól és mozgásáról szerzett hírszerzési értesüléseiket, ami lehetővé teszi a török hadsereg számára, hogy korlátozott támadásokat hajtson végre a határ túloldalán.