Elengedtek kilenc iránit az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték az amerikaiak azt a kilenc iránit, akik októberben vettek őrizetben Irakban. Azzal gyanúsították őket, hogy tagjai gy különleges iráni katonai alakulatnak, most azonban már úgy vélik, hogy nem jelentenek veszélyt az iraki biztonságra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg pénteken engedte szabadon és adta át az iraki hatóságoknak kilenc iráni állampolgárt, akiket az elmúlt hónapokban vettek őrizetbe Irakban - közölte az amerikai parancsnokság szóvivője. Diplomáciai források szerint Haszan Kazemi Komi, Irán bagdadi nagykövete reggel megjelent Núri al-Máliki iraki kormányfő hivatalában és a kilenc szabadon bocsátott iránit Máliki adja majd át az iráni nagykövetnek.

Az amerikai hadsereg a hét elején jelentette be, hogy kilenc iráni fogva tartottat elenged a közeljövőben, mert "nem jelentenek többé veszélyt az iraki biztonságra". A szabadon bocsátott irániak között van két férfi, akiket az amerikaiak egy iráni kormányzati épületben vettek őrizetbe három társukkal együtt januárban az észak-iraki Erbílben.

A hadsereg akkor azzal gyanúsította az öt férfit, hogy tagjai a Forradalmi Gárda egyik szárnyát képező al-Kudsz különleges iráni katonai alakulatnak. Teherán szerint viszont az őrizetbe vett irániak diplomaták voltak, akik az erbíli konzulátuson dolgoztak.

Az Egyesült Államok rendszeresen hajt végre műveleteket Irak területén irániak ellen, akiket azzal vádolnak, hogy az iraki síita milíciákat támogatják. Jelenleg az amerikai hadsereg tizenegy iránit tart fogva.