A Nemzetközösség felfüggesztette Pakisztán tagságát

Vágólapra másolva!
A Nemzetközösség felfüggesztette Pakisztán tagságát - jelentette be csütörtök este a szervezet főtitkára Kampalában. A lépésre azért került sor, mivel Pervez Musarraf elnök nem oldotta fel a rendkívüli állapotot. Pakisztánt 1999-ben, Musarraf katonai államcsínnyel való hatalomra kerülése után egyszer már megfosztották nemzetközösségi tagságától.
Vágólapra másolva!

Don McKinnon az ugandai fővárosban tartott sajtóértekezletén emlékeztetett, hogy az 53 országot tömörítő nemzetközi szervezet korábban e hét csütörtökéig adott határidőt Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek a november elején bevezetett rendkívüli állapot feloldására.

Mivel ez nem történt meg, a szervezet miniszteri akciócsoportja meghozta a döntést az ázsiai ország tagságának felfüggesztéséről. A lépés alig néhány órával azt megelőzően született, hogy az ugandai fővárosban pénteken megkezdődik a Nemzetközösség állam- és kormányfőinek csúcsértekezlete.

A pakisztáni külügyminisztérium korábban bejelentette, hogy Mohammed Mian Szumro ügyvivő miniszterelnök még kedden telefonon beszélt Gordon Brown brit kormányfővel, és a döntés "kisebb halasztását" kérte a szervezettől.

Pakisztánt, éppen Musarraf elnök puccsal való hatalomra kerülése után 1999-ben fosztották meg a nemzetközösségi tagságától. 2004-ben léphetett be ismét a a volt brit gyarmatokat tömörítő Nemzetközösségbe, miután az országban demokratikus reformok jelei voltak tapasztalhatóak.

Musarraf elnök akkor ígéretet tett, hogy 2004 végéig lemond a hadsereg főparancsnoki tisztjéről, amit azonban még indig nem tett meg.