Magyar főkonzulátus nyílt Chicagóban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a negyedik magyar konzuli képviselet nyílt meg hivatalosan csütörtökön Chicagóban. Az Illinois állambeli főkonzulátushoz október 8-tól fordulhatnak a közép-nyugati régió 15 államában élő magyarok és magyar származásúak állampolgársági, anyakönyvezési, útlevélkérelmi, hagyatéki és egyéb ügyeikkel.
Vágólapra másolva!

A chicagói konzulátus tevékenységének két súlypontja lesz. Egyfelől a magyar származású amerikaiakkal való kapcsolattartás, az óhazához való kötődésük erősítése, valamint a régióba tanulási, tudományos, kutatási és munkavállalási céllal egyre nagyobb számban érkező fiatal magyarok segítése. A kulturális szempontból nyitott Chicagóban támogatni kívánják a magyar kultúra erőteljesebb megjelenését is. A főkonzulátus másfelől serkenteni törekszik az amerikai közép-nyugat és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatokat, valamint a régió magyarországi befektetéseit.

Az új képviselet konzuli kerületéhez tartozik Alabama, Arkansas, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Ohio, Tennessee, West Virginia és Wisconsin állam. A régióban régebben már működött magyar külképviselet, az Osztrák-Magyar Monarchia idején létesített clevelandi főkonzulátus, amelyet azonban a második világháború után bezártak.

Magyar konzuli ügyekben az Egyesült Államokban eddig a washingtoni nagykövetség konzuli osztálya, továbbá a keleti parti New York és a nyugati parti Los Angeles főkonzulátusa járt el.