Svájc a zsebébe nyúl Magyarországért is

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a Magyarországnak is juttatandó, összesen 1 milliárd svájci frank (150 milliárd forint) összegű támogatást a svájci parlament mindkét háza pénteken. A pénzből az Európai Unió 2004-ben csatlakozott tagállamai részesülnek. Magyarország kapja a második legnagyobb támogatást: 130 millió svájci frankot (19,5 milliárd forint), amelyen három keleti megye - Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar - osztozhat. Svájc az Európai Unió nyomására, népszavazás után döntött a támogatásról.
Vágólapra másolva!

A svájci parlament mindkét háza is megszavazta pénteken, hogy 1 milliárd svájci frankkal (150 milliárd forint) járuljanak hozzá a 2004-ben, az Európai Unióhoz csatlakozott 10 állam fejlesztéséhez. A svájciak korábban népszavazáson is jóváhagyták a támogatást. Magyarország - második legnagyobb kedvezményezettként Lengyelország után - 130 millió svájci frankot (19,5 milliárd forint) kaphat. Svájcra az EU gyakorolt nyomást, hogy vegyen részt az új tagállamok finanszírozásából, mert az EU több egyezményének is kedvezményezettje.

"Meg akartuk mutatni, hogy nem zárkózunk el Európától, hanem együttműködünk annak stabilizálásában"- mondta Thomas Jenatsch, a svájci fejlesztési ügynökség (SDC) kelet-európai együttműködésért felelős szóvivője múlt heti, berni tájékoztatóján, amelyen az [origo] munkatársa is részt vett. "Azt reméljük, hogy a közös projektek során jobban megismerjük ezt a régiót, és végső soron ez Svájcnak is kedvező, mert így új piacokhoz is juthatunk" - tette hozzá. Magyarországon három megye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Hajdú-Bihar - részesülhet a támogatásból.

A pénzt - hasonlóan az EU támogatásokhoz - pályázati úton bírálják el, társfinanszírozó lehet az állam, az önkormányzat, vagy magáncégek is. A pályázatokról a helyi, nemzeti koordinációs bizottságok döntenek, de "a svájci kormánynak vétójoga van abban, hogy végül milyen projektek kapnak pénzt, és ellenőrzi felhasználásukat is" - mondta Jenatsch az [origo] kérdésére. Mivel Svájc nem tagja az EU-nak, és a pénzt nem akarta Brüsszelnek adni kezelésre, most kétoldalú egyezményeket kell kötni az érintett tagállamokkal. Erre várhatóan ősszel sor kerülhet, és ezt követi a pályázatok kiírása.

Izsák Dániel
Egy szelet a gazdagságból

"A pénz gyorsabban fog jönni, mint az EU támogatások, mert mi kicsik vagyunk és kisebb a bürokráciánk" - mondta Jenatsch, hozzátéve, hogy ez volt az egyik oka, hogy inkább kisebb régiókra koncentrálnak. Elsősorban az érintett régiók infrastruktúrájának - kórházak, szennyvíztisztítás - fejlesztését, vagy a turizmus kiépítését támogatják. Támogatják a szociális ellátás javítását, a kutatásfejlesztést, és a kis-, és középvállalkozásokat is. A támogatási időszak 2012-ben ér véget.