Putyint egyre jobban kedvelik az oroszok

Vágólapra másolva!
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin elnök a legnépszerűbb politikus Oroszországban. A felmérés azt mutatja, javult a közvélemény megítélése a Fradkov-kormány tevékenységéről is.
Vágólapra másolva!

Az oroszok 81 százaléka támogatja Putyin elnöki tevékenységét, ami 4 százalékpontos javulás az előző évhez képest - állítja a Levada közvélemény-kutató intézet júniusban készült felmérése. A kutatás szerint a 2008 márciusi elnökválasztáson a Putyin utódjaként emlegetett Ivanov és Medvegyev közül a legtöbben (31 százalék) a keményvonalasként ismert, volt védelmi miniszter Ivanovra szavaznának, az ő támogatottsága stabil maradt az áprilisi felmérés óta.

A mérsékeltként számon tartott Medvegyev híveinek tábora viszont 7 százalékponttal, 27 százalékra csökkent, ami december óta a legalacsonyabb szint. Vlagyimir Zsirinovszkij ultranacionalista pártvezető és Gennagyij Zjuganov kommunista pártelnök 14-14 százalékos támogatottságot élvez, míg a liberális ellenzék még akkor is csak 7 százalékra számíthat, ha képes lesz közös jelöltet állítani.

Ami a pártok megítélését illeti, a decemberi parlamenti választások előtt hat hónappal fölényesen vezeti a népszerűségi listát a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország. A biztos pártválasztók közül 52 százalék szavazna rá, 17 százalék a kommunistákra, 9 százalék a Zsirinovszkij vezette liberális demokrata pártra és 7 százalék a Kremlhez közel álló Igazságos Oroszországért pártra. (A többi párt nem lépi át a 7 százalékos választási küszöböt.) A megkérdezettek 54 százaléka mondta biztosra, hogy elmegy szavazni decemberben, s közülük 20 százalék a biztos pártválasztók közé tartozik.

Fotó: EPA

Putyin-pólós fiatalok ünneplik elnökük szülinapját

Növekedett a Fradkov-kormány népszerűsége, bár a miniszterek munkájának megítélése továbbra is inkább negatív. Míg 2006 júniusában az oroszok 34 százaléka tartotta összességében pozitívnak a kormány tevékenységét, 61 százaléka pedig negatívnak, mostanra ezek az arányok 44, illetve 50 százalékra változtak. Személy szerint Fradkov tevékenységét a megkérdezettek 46 százaléka értékelte kedvezően (tavaly 34 százalék), az elégedetlenek aránya 44 százalék (tavaly 56 százalék).