Túlbecsülhették a boszniai halottak számát

Vágólapra másolva!
Kevesebben haltak meg a boszniai háborúkban, mint azt korábban gondolták, de így is több mint 97 ezer az áldozatok száma - állítja egy új, független tanulmány. Az ENSZ hágai főügyészsége korábban 110 ezer halottról tudott. A szarajevói Kutatási és Dokumentációs Központ három évig készített felmérése szerint az áldozatok kétharmada boszniai muszlim volt.
Vágólapra másolva!

Legalább 97 207 embert öltek meg a boszniai háborúban, az 1990-es években - legalábbis a szarajevói Kutatási és Dokumentációs Központ legújabb tanulmánya szerint. Ez kevesebb, mint amit korábban gondoltak. A kutatás szerint az áldozatok 65 százaléka boszniai muszlim, 25 százaléka szerb és 8 százaléka horvát.

Az ENSZ hágai főügyészsége korábban 110 ezer halottról beszélt. Mirad Tokaca, a tanulmány vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy a jelenlegi 97 207-es szám maximum további 10 ezerrel nőhet, a kutatások ugyanis még folynak.

"A boszniai halottak könyve" nevű projektet a norvég kormány, a svéd Helsinki Bizottság, az amerikai kormány és az ENSZ Fejlesztési Programja támogatta."Ez a boszniai háború áldozatainak legnagyobb adatbázisa" - mondta Ewa Tabeu, az ENSZ háborús törvényszéke demográfiai csoportjának vezetője.

A boszniai háború legvéresebb atrocitása közel 8 ezer muszlim férfi és fiú lemészárlása volt Srebrenicában. Velük a boszniai szerb erők végeztek 1995 júliusában.