A Bush-kormányzat bezárná Guantánamót

Vágólapra másolva!
A Bush-kormány állítólag a guantánamói börtöntábor bezárására készül - amerikai sajtóértesülések szerint. Washington - jelentések szerint - azt tervezi, hogy a terrorizmussal gyanúsított rabokat a Kuba szigetén levő táborból amerikai katonai börtönökbe helyezik át, de nincs egyetértés a foglyok sorsáról. George Bush amerikai elnök állítólag pénteken vitatta volna meg az Egyesült Államoknak mind kínosabb kérdést, de a Fehér Ház ezt cáfolta.
Vágólapra másolva!

A Bush-kormányzat vezető beosztású, névtelenséget kérő tisztségviselői kiszivárogtatták: egyetértés látszik kialakulni a guantánamói börtönkomplexum bezárásáról - jelentette a C-SPAN kongresszusi hírtelevízió és a Washington Post pénteken.. A foglyokat a Pentagon egy vagy több intézményébe szállítanák át, amelyek között felmerült a kansasi Fort Leavenworthben működő, legmagasabb biztonsági fokozatú katonai börtön, ahol bírói eljárás kezdődhetne a fogva tartottak ellen.

George Bush elnök állítólag péntekre tervezett találkozót nemzetbiztonsági és jogi tanácsadóival a kérdés megvitatására. A hír kiszivárgása után azonban a Fehér Ház cáfolta, hogy ilyen találkozóra sor kerülne, egyúttal közölte, "nincsen küszöbönálló döntés Guantánamo státusáról". Gordon Johndroe, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője annyit közölt, hogy a pénteki találkozót levették a napirendről. Mint mondta, "vezető tisztségviselők eddig is tárgyaltak erről a kérdésről, és várhatóan a jövőben is meg fogják vitatni".

Megosztott a Bush-kormány

A belső fehér házi értesülések szerint a guantánamói börtöntábor felszámolásáról Bush mellett Dick Cheney alelnök, Condoleezza Rice külügyminiszter, Robert Gates védelmi, Alberto Gonzales igazságügy-, Michael Chertoff belbiztonsági miniszter, tovább Mike McConnell nemzeti felderítési igazgató és Peter Pace tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője egyeztetett volna.

A C-SPAN szerint Guantánamo bezárása korábban elsősorban Cheney alelnök, valamint Gonzales igazságügyi és Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter ellenállásába ütközött. A javaslat az utóbbi időben viszont újra felmerült, mivel most már a külügy, a belbiztonsági tárca, továbbá az új vezetésű Pentagon és a felderítési főhivatal is mögé állt, legalábbis hallgatólagosan.

Cheney és Gonzales eddig azzal az érvvel utasította el a kezdeményezést, hogy a "törvénytelen harcosok" kategóriájába sorolt foglyok meg nem érdemelt jogokhoz jutnának, ha az Egyesült Államok területére szállítanák át őket. Az alelnök és az igazságügyi tárca vezetője továbbra is gátolhatja Guantánamo bezárását, az amerikai legfelsőbb bíróság azonban néhány hónapja úgy döntött, a terrorista harcosok ellen indított korábbi katonai bírósági eljárások törvénytelenek.

Csorbítja az USA tekintélyét

Guantánamo bezárására több törvényjavaslatot is benyújtottak a washingtoni kongresszusban. Az egyik az Egyesült Államokba, Fort Leavenworthbe való áttelepítést javasol, egy másik azt, hogy a rabok maradjanak a Kuba szigetén levő táborban, de kapjanak új jogokat, találkozhassanak ügyvédekkel. Egy harmadik javaslat szerint a raboknak lehetőséget kellene adni arra, hogy szövetségi bíróságok előtt keressenek jogorvoslatot fogva tartásuk miatt.

A 2002-ben létrehozott guantánamói börtöntáborban jelenleg mintegy 380 feltételezett terroristát őriznek. Jogvédők és külföldi kormányok is több ízben tiltakoztak az embertelen körülmények és az ítélet nélküli, hosszú ideig tartó fogva tartás miatt. A demokrata párti ellenzék szerint Guantánamo fenntartása aláaknázza az Egyesült Államoknak mint az emberi jogok globális védelmezőjének tekintélyét.