Malina Hedvig is téma volt Gyurcsány és Fico találkozóján

Vágólapra másolva!
Egységesnek bizonyultak a V4-ek a schengeni csatlakozás ügyében: nem engedik, hogy az osztrákok elhalasszák a keleti tagállamok belépését. A lengyelek makacskodása miatta azonban nem jött létre egységes álláspont az európai alkotmány ügyében. Gyurcsány Ferenc és Rober Fico kétoldalú találkozóján Malina Hedvig ügye is szóba került.
Vágólapra másolva!

Létrejött a négyszemközti találkozó Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Ficó szlovák miniszterelnök közt hétfőn, a Visegrádi Csoport pozsonyi csúcstalálkozóján. Ez a tavaly októberi, visegrádi találkozón elmaradt, mert Gyurcsány szerint szlovák kollégája "nem határolódott el a szlovákiai magyarellenes atrocitásoktól". Fico ezzel szemben akkor azt mondta, nem érti, miért ne találkozhatnának Gyurcsánnyal, mert ő felkészült, és akármilyen témában kész tárgyalni.

Gyurcsány Ferenc a találkozó után a távirati irodának azt mondta, szóba került a Nyitrán állítólag megvert, majd hamis eskü miatt vád alá helyezett magyar diáklány, Malina Hedvig ügye is: "A kérdést a plenáris ülésen és a kétoldalú megbeszélésünkön is óhatatlanul felvetettem, hiszen az ügy olyan értelmezés kapott, hogy annak elsődlegesen emberjogi vonatkozásai miatt természetesnek tartom beszélni róla, és az is természetes, hogy az eset fejleményeit Magyarországon is figyelemmel kísérjük" - mondta a magyar kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint "mindkét ország érdeke az, hogy még csak a gyanú se fogalmazódjon meg. Hasonlóképpen közös érdek, hogy mindenki pártatlan igazságszolgáltatást lásson a folyamatban, mert ez tudja lecsillapítani a kedélyeket, és ez tudja leszerelni a kétkedőket." A kérdésre, hogyan reagált Fico a felvetésre, a miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a szlovák álláspont ismertetésére nincs jogosítványa, s ha erről nyilatkozna, "az diplomácia szempontból semmiképpen sem lenne elegáns. Nem mondhatok többet annál, hogy vita nem volt a felek között" - válaszolta Gyurcsány.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló, magyar nemzetiségű csallóközi diáklányt - feljelentése szerint - tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű megverte, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség két héttel az inzultus után azzal zárta le a nyomozást, hogy az eset nem történt meg: Hedvig csak színlelte a történetet. Két polgári személy - az egyikük időközben öngyilkos lett - hamis tanúzás és a vallomást hitelesítő esküvel kapcsolatosan felmerült kételyei miatt feljelentést tett a lány ellen, és az ügyben vádindítvány született.

Lengyel vétó fenyeget

A V4-ek találkozóján egyébként az európai alkotmány és a közelgő schengeni csatlakozás volt a legfontosabb téma. Gyurcsány Ferenc javaslatára a V4-ek kijelentették, hogy elfogadhatatlannak tartják azt az osztrák indítványt, amely négy hónappal elhalasztaná a rendszer bevezetését, és lehetővé tenné, hogy még egy ideig a régi módszerek szerint ellenőriznék a belső határokat.

Forrás: MTI

"Nincs kétféle határ és nincs kétféle Schengen sem" - mondta Gyurcsány, aki szerint Magyarország és Szlovákia számára a határok megszűnésével "az együttműködés új, határtalan lehetőségei nyílnak meg ". A V4-ek kormányfői egységesen kiálltak a mellett, hogy 2008. január 1-től életbe lépjen a közös európai határőrizeti rendszer, és gyakorlatilag megszűnjenek a belső határok.

Az európai alkotmány ügyében már nem volt ilyen nagy az egyetértés. Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő továbbra is hevesen ellenzi a német kompromisszumos javaslatot, amivel csökkenne országának szavazati aránya. Fico - egyetértésben Gyurcsánnyal - azt mondta, Kaczynski egy olyan problémát fejteget, ami csak nagyon kevés ember számára érthető, és itt lenne az ideje, hogy lezárják az alkotmányról szóló vitát, és Európa ne saját magával, hanem a Fico szerint sokkal fontosabb gazdasági és szociális kérdésekkel foglalkozzon.

A lengyel miniszterelnök felszólította a magyar és a szlovák kormányfőt, hogy változtassanak álláspontjukon, és a hét második felében Brüsszelben tartott EU-csúcsra ismét vétót helyezett kilátásba. Békülékenyebb hangot próbált megütni Mirek Topolanek cseh kormányfő, aki azt mondta, országa kész a kompromisszumra: el tudja fogadni a német javaslatot, a lengyelek követeléseit és a holland módosító indítványokat is.

A V4-ek csúcstalálkozóján jelen volt José Sócrates, az unió soros elnöki tisztét rövidesen átvevő Portugália miniszterelnöke, aki ismertette országa ez idő során szorgalmazandó prioritásait. Szavai szerint "válaszokat kell adnunk az Európa részéről elhangzó kérdésekre és elvárásokra, meg kell állapodni az európai alkotmányban, hogy a közös európai értékek megerősödésével Európa világpolitikai szerepe is megerősödjön" - fogalmazott Sócrates.