Újabb mecsetet robbantottak fel Irakban

Vágólapra másolva!
Ismét pokolgép döntött romba egy szunnita mecsetet szombaton az iraki Bászrában. A mecsetek elleni robbantássorozatot a síiták legfontosabb szentélye ellen szerdán elkövetett merénylet váltotta ki, a legtekintélyesebb síita vallási vezető ugyanakkor elítélte a szunnita vallási épületek elleni támadásokat.
Vágólapra másolva!

Újabb mecset ellen követtek el merényletet szombaton az iraki Bászrában. A harmadik napja tartó robbantásoknak ezúttal az al-Asra al-Mubasra-mecset esett áldozatul - közölték szemtanúk és a rendőrség. Az épület teljesen romba dőlt. Néhány környező lakóház is megrongálódott, de személyi sérülés nem történt.

A legfontosabb iraki síita szentély, a szamarrai Aranymecset ellen szerdán végrehajtott merénylet után több szunnita létesítmény is megtorló akciók célpontja volt. Pénteken a Bászra közelében épült Talha mecset rongálódott meg súlyosan robbantásos merénylet következtében, de áldozatokról akkor sem érkezett jelentés.

A robbantásokat Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh, az iraki síiták legtekintélyesebb vallási vezetője is elítélte, és a bászrai szunnita mecsetek elleni támadásokat beszüntetésére szólított fel. A nagyajatolláh "határozottan elítéli a bászrai Talha és al-Asra al-Mubasra mecsetek elleni támadásokat" - közölte szóvivője. "Felszólítja a hívőket, ha tehetik, akadályozzák meg, hogy ilyen támadások megtörténjenek mecsetekben és szentélyekben" - tette hozzá.

Megtalált sportolók

Az iraki rendőrség ugyancsak szombaton számolt be arról, hogy előző nap al-Anbár tartományban megtalálták a tavaly elrabolt iraki tekvondó-csapat 13 tagjának földi maradványait, két sportolónak azonban továbbra sincs semmi nyoma.

A jordániai edzőtáborba tartó csapatot 2006 májusában hurcolták el a Fallúdzsa és Ramádi közötti országútról, földi maradványaikra a Jordániába vezető főútvonaltól nem messze akadtak rá. A sportolók többsége Bagdad síiták lakta negyedéből, Szadrvárosból származott.