Vágólapra másolva!
Elrontotta a hideg idő a pünkösdi hétvégét Nyugat-Európában. Nagy-Britanniában 5-8 fokos hőmérséklet vette el az emberek kedvét a szokásos strandolástól, másutt heves viharok, vagy éppen havazás nehezítette a helyiek életét.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában 5-8 Celsius-fokos rekordhideg és kitartó esők, több más országban halálos áldozatokkal is járó esőzések és viharok jellemezték a hétvége időjárását, miközben Moszkvában szokatlan hőség csalogatta ki az embereket a strandokra.

Több hétre való eső és kora telet idéző hőmérséklet jegyében telt a hagyományos május végi hosszú hétvége, a Bank Holiday Nagy-Britanniában. A szigetországban évek óta nem mértek ennyi csapadékot és ilyen hideget az évnek ebben az időszakában. Kirándulók milliói töltötték szállodai szobáikban a hétvégét a szakadó eső, az 5-8 fok közötti nappali hőmérséklet és az erős szél miatt.

A déli tengerpartokon szerencsésebb években ezen a hétvégén százezrek süttetik magukat az általában 25-28 fokos kora nyárban. Vasárnap és hétfőn összesen 50-70 milliméter eső hullott Anglia nagy részén, ami a májusi egész havi átlagnak felel meg.

Törökországban, Franciaországban, Görögországban és Németországban halálos áldozatokat is követeltek heves viharok és esőzések a hétvégén. Törökország keleti részén tíz ember vesztette életét áradások és földcsuszamlások, illetve villámcsapások következtében.

Görögországban szombat este egy folyón támadt hirtelen árhullám elsodort nyolc kirándulót a Peloponnészosz- félszigeten, heten életüket vesztették. Bosznia északi részén villámcsapás ölt meg két tizenegy éves gyermeket. A franciaországi Bretagne partjainál két búvár és egy jacht kapitánya vesztette életét a viharos tengeren.

Németországban számos helyen riasztották a tűzoltókat elárasztott pincékhez, kidőlt fákhoz és megrongált tetőkhöz. Sok helyen akadozott a közúti és helyenként a vasúti közlekedés is. Hétfőn a Fekete-erdő hegységben négy centiméter hó esett. Szászországban vasárnap jégeső esett, és a hó az Érchegységben helyenként fél méter magasan állt az utakon. Thüringia, Szász-Anhalt, Brandenburg és Meklenburg-Előpomeránia tartományokban az utakon hömpölygő sár okozott gondokat a közlekedésben.

Az elmúlt hetek hőségrekordjai után a hét végén Svájcban is havazott: az 1200 méter feletti térségekben erőteljes hóviharok miatt számos hegyi utat, átjárót kellett lezárni. Hétfőn az alpesi országban sehol nem mértek 8-14 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleteket.

Moszkva környékét ugyanakkor szokatlan hőség lepte meg. 130 éves melegrekord dőlt meg hétfőn az orosz fővárosban: 32,2 Celsius-fokot mértek. Sokan a vízpartokon kerestek menedéket, nem ritkán a fürdési tilalom ellenére is. Négy ember fulladt vízbe, harmincegy fuldoklót, köztük öt gyermeket mentettek ki a hétvégén a környékbeli tavakból, folyókból, víztározókból - közölte hétfőn a rendkívüli helyzetek moszkvai hivatala.