Tízezrek tüntettek az iszlám ellen a török utcákon

Vágólapra másolva!
Isztambul, Ankara és Izmir után vasárnap Samsunban is tüntetést szerveztek a világi állam mellett Törökországban. A mérsékelten iszlamista kormányzó párt ellenzéke is demonstrációkon gyűjt erőt a júliusban esedékes előrehozott választásokra.
Vágólapra másolva!

Több tízezer, a világiságot támogató tüntető vonult vasárnap a törökországi Samsun utcáira a hatalmon levő iszlám gyökerű kormány ellen tiltakozva.

Jóllehet a Fekete-tenger partján fekvő kikötővárosban jóval kevesebben gyűltek össze mint az elmúlt napokban Isztambulban, Ankarában és Izmirben hasonló célból tartott demonstrációkon, a helyszínnek szimbolikus jelentősége van: a világi Törökország megalapítója, Musztafa Kemal Atatürk Samsunban indította meg a függetlenségi háborút az országot az első világháború után megszálló nagyhatalmak ellen 1919-ben.

"Törökország világi, és világi is marad" - skandálták a tüntetők a török nemzeti lobogót és Atatürk arcképét lengetve. A rendőrség becslései szerint 50-60 ezren vonultak az utcákra.

A demonstráción részt vett a héten választási szövetségre lépett két világi ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) és a Demokratikus Baloldal Pártja (DSP) is. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök iszlám indíttatású Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a július 22-én tartandó előre hozott választásokon mérheti össze erejét a világi ellenzékkel.