Egy hetet kapott a barátnőjét nyomó Wolfowitz

Vágólapra másolva!
Az eredeti határidőhöz képest egy hét haladékot kapott Paul Wolfowitz világbankelnök, hogy válaszoljon az őt ért vádakra. Az elnököt azzal támadják, hogy kinevezést és fizetésemelést járt ki barátnőjének. Az elnöknek így jövő keddig kell reagálni az ügyben vizsgálódó bizottság jelentésére. Wolfowitz ugyan bocsánatot kért, ám többen a távozását követelik.
Vágólapra másolva!

A Világbank igazgatótanácsa további haladékot adott Paul Wolfowitz elnöknek, hogy válaszoljon az őt ért vádakra. Wolfowitzot azért támadják, mert állítólag elintézte, hogy magasabb fizetéshez juttassák és előléptessék barátnőjét. Az ügyben ad hoc bizottságot állítottak fel, amely megerősítette a vádakat. Wolfowitznak eredetileg keddig kellett volna reagálnia a bizottság jelentésére, ám haladékot kért. Előbb péntekig, majd jövő hét keddig adott neki időt az igazgatótanács.

A bankelnök Shaha Ali Rizát, a bank egy korábbi kommunikációs szakemberét juttatta álláshoz egy külügyminisztériumi alapítványnál, ahol fizetését - amelyet továbbra is a Világbanktól kap - Wolfowitz kinevezése óta két ízben is jelentősen megemelték. Az asszony jelenleg közel évi 200 ezer dollárt (több mint 36 millio forint) keres.

A Világbankot 2005 óta vezető Wolfowitz az ügy napvilágra kerülése után nyilvánosan bocsánatot kért, a banki alkalmazottak szövetsége és több részvényes azonban távozását követeli.