A zsidók fejére nőnek a jeruzsálemi arabok

Vágólapra másolva!
Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 30 éven belül ugyanannyi arab él majd Jeruzsálemben, mint amennyi zsidó - derül ki egy kutatásból. A város arab népessége eddig is majdnem kétszer olyan gyorsan gyarapodott, mint a zsidó lakosság.
Vágólapra másolva!

Csaknem kétszer akkora ütemben növekedett az elmúlt évtizedekben Jeruzsálem arab népességének létszáma, mint a város zsidó lakosságáé - derült ki egy izraeli kutatóintézet kedden közzétett jelentéséből.

Ha nem változik a jelenlegi tendencia, 2020-ra a mostani 66 százalékról 60 százalékra esik vissza a jeruzsálemi zsidók aránya, miközben az araboké 34 százalékról 40 százalékra nő. Ugyanilyen irányú változatlan fejlődés mellett az arabok részaránya 2035-re el fogja érni az 50 százalékot.

Jeruzsálemben, ahol az 1967-ben elfoglalt és Izraelhez csatolt keleti városrészben felhúzott tucatnyi új telep lakosait is beleszámítva 720 ezren élnek, az elmúlt négy évtizedben 68 ezerről 245 ezerre emelkedett az arabok lélekszáma. Ez csaknem 260 százalékos növekedés. Ugyanezen idő alatt a város zsidó lakosságának létszáma 140 százalékkal, 200 ezerről 475 ezerre nőtt.

A jeruzsálemi zsidó népesség létszámának csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy több ezer zsidó család költözött ki a városból az annak peremén fekvő ciszjordániai telepekre, ahol alacsonyabbak az ingatlanárak.