Újabb amerikai politikus látogatott Damaszkuszba

Vágólapra másolva!
Újabb amerikai politikus - ezúttal a kormányzó párt egyik kongresszusi képviselője - kereste föl Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnököt csütörtökön, egy nappal azután, hogy a képviselőház elnöke nagy vitát kiváltó látogatást tett nála.
Vágólapra másolva!

A szíriai hivatalos hírügynökség jelentése szerint Darrell Issa, a képviselőház hírszerzési bizottságának tagja arról cserélt eszmét, hogy miként lehetne javítani Damaszkusz és Washington viszonyán.

A megbeszélésen Aszad azt hangsúlyozta, hogy nehéz elszigetelni Szíriát, amely központi szerepet játszik a térség politikájában, és döntő fontosságú a konfliktusok megoldásában. Az elnök felajánlotta, hogy kezdjenek korrekt alapokon nyugvó párbeszédet a két ország között.

A libanoni származású Issa gyümölcsözőnek minősítette a megbeszélést, és egyetértett Nancy Pelosi képviselőházi elnöknek azzal a nézetével, hogy párbeszédet kell kezdeni Szíriával. A képviselő közölte, hogy az Egyesült Államok új nagykövetet nevez ki Damaszkuszba, de részleteket erről nem mondott. Darrel Issa találkozott a szíriai külügyminiszterrel is.

Az elmúlt négy hónap alatt több mint egy tucat amerikai kongresszusi tag járt Damaszkuszban és találkozott Aszaddal, miután az Iraki Tanulmányi Csoport (ISG) - egy kétpárti testület - azt tanácsolta George Bush elnöknek, hogy az Egyesült Államok tárgyalások révén szerezze meg Szíria és Irán segítségét Irak stabilizálásához.