Megúszta az életfogytiglant az "ausztrál tálib"

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta a bíróság a terrorizmus anyagi támogatásában az "ausztrál tálibként" emlegetett guantánamói foglyot, de legfeljebb már csak további hét évet kell börtönben töltenie az eredetileg életfogytiglani szabadságvesztéssel fenyegetett David Hicksnek, mivel beleegyezett, hogy nem vádolja többé kínzással az amerikai hatóságokat.
Vágólapra másolva!

A muzulmán hitre áttért ausztrál állampolgár beismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorhálózattól kapott kiképzést, 2001 végén két órán át fegyveres harcot vívott a tálibok oldalán az amerikai erők ellen, majd eladta puskáját, hogy a pénzből taxin a szomszédos Pakisztánba meneküljön. Tagadta, hogy előre tudott volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról.

A 32 éves Hicks már öt évet töltött fogságban, javarészt vádemelés nélkül. Korábban azt állította, hogy az amerikai katonák bántalmazták, de a vádalku alapján most kijelentette, hogy fogva tartása idején "soha nem bántak vele törvényellenesen". További büntetését, amelyet várhatóan a hét végén szabnak ki, saját hazájában töltheti le.

A 2001 végén Afganisztánban elfogott egykori mezőgazdasági munkás az első a guantánamói foglyok közül, aki ellen a különleges katonai bíróságokra vonatkozó új szabályok szerint indult büntetőper hétfőn. Már az első tárgyalási napon bűnösnek vallotta magát az eljáró különleges katonai törvényszék előtt.