Kellemetlenkedő oroszok miatt főhet Irán feje

Vágólapra másolva!
Oroszország megfenyegette Iránt, hogy nem ad el neki nukleáris fűtőanyagot, ha Teherán kitart atomprogramja mellett. A vita oka egy iráni atomberuházás állítólag ki nem fizetett részlet. Bár az ultimátum csak enyhébb villongásnak tűnik, Irán aggódhat, hogy elveszti az oroszok jóindulatát.
Vágólapra másolva!

Oroszország bejelentette, hogy visszatartja a befejezés előtt álló iráni Bushehr erőmű felfűtésére szánt nukleáris üzemanyagot, ha Irán nem engedelmeskedik az ENSZ Biztonsági Tanácsának és nem függeszti fel urándúsító tevékenységét - írja Times.

Az Egyesült Államok évek óta próbálja elérni, hogy Oroszország ne nyújtson technikai segítséget az iráni atomprogramhoz, Moszkva azonban eddig ellenállt a követelésnek. A mostani lépés is inkább csak gesztus azonban, mint valós ultimátum.

Irán egyrészt ennél komolyabb fenyegetéseknek sem engedett eddig, a BT tavaly év végén meghirdetett szankciója ellenére is kitart atomprogramja ellen. Iráni illetékesek pedig azt is jelezték már, hogy amennyiben a BT súlyosbítja büntetőintézkedéseit, Teherán megfelelő mértékű válaszlépést tesz.

Ráadásul az orosz vezetés tavaly felvetette annak a lehetőségét is, hogy támogatja az amerikai tervet és megszavazza az Irán elleni szankciókat, végül azonban kihátrált a döntés mögül, csak hónapokkal később volt hajlandó beleegyezni a büntetésbe.

A mostani orosz-iráni diplomáciai villongás oka lehet az is, hogy Moszkva szerint Teherán nem fizette ki idejében az épülő erőmű munkálatainak utolsó részletét. Irán ezt tagadja, és azt állítja, hogy Oroszország zsarolni próbálja.

Bár az orosz ultimátumról nem legfelső szinten értesítették Iránt - ami a fenyegetés súlyát csökkenti -, Irán semmiképp nem örülhet a vitának. A BT ugyanis várhatóan a héten tárgyal az Irán elleni szankciók súlyosbításáról, az erről szóló vita előtt pedig nem kedvezne Teheránnak, ha elvesztené az oroszok jóindulatát, ami már többször megmentette attól, hogy keményebb fellépéssel kelljen szembenéznie.