17 évet ült kétdolláros rablásért a fekete férfi

Vágólapra másolva!
Egy afroamerikai kamasz életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mert egy férfit fegyverrel fenyegetett meg, elvett két dollárt a tárcájából, de a többi pénzt visszaadta. Súlyosbító körülmény volt, hogy később marihuána nyomait találták meg vérében. Az ügy érdekessége, hogy az őt büntető bíró egy eredetileg gyilkosságért elítélt, majd kokainfogasztáson kapott fehér férfit felmentett. Brown 17 évet töltött le büntetéséből, a múlt héten szabadult.
Vágólapra másolva!

"Sok szerencsét, Mr. Brown" - ezekkel a szavakkal bocsátotta el a 17 éves Tyrone Brownt 17 éve a bíróságról Keith Dean bíró, miután életfogytiglani börtönre ítélte. A büntetés előzménye szövevényes történet.

Brownt akkor kapták el először, amikor egy barátjával fegyvert rántottak egy férfira Dallasban, azt követelték tőle, hogy adja oda a pénztárcáját, kivettek belőle két dollárt (mai áron kevesebb mint 400 forintot), majd a tárcát visszaadták, és eltűntek. A fiúkat nem sokkal később elkapták, Brownt börtönre ítélték, de az ítélet végrehajtását 10 évre felfüggesztette a bíró.

Még ugyanabban az évben végrehajtottak a fiún egy vérvizsgálatot, ami marihuána maradványait mutatta ki a szervezetében. Ezután Dean bíró életfogytiglani börtönre súlyosbította a fiú büntetését, amit Brown meg is kezdett.

Az ügy érdekessége, hogy az életfogytiglani börtönre ítélt afroamerikai Brown ügyével párhuzamosan a bíró egy másik esetet vitt. Ebben egy jó kapcsolatokkal rendelkező fehér férfi ügyében kellett döntenie, akit korábban gyilkosságért ítéltek próbaidőre. A férfi többször megszegte a próbaidő szabályait, kihágásai között szerepelt például kokainfogyasztás is. A fehér férfit végül csak kényszergyógykezelésre utalta Dean.

Brown végül a múlt hét végén, 17 évi börtön után szabadult feltételesen, rendkívüli kormányzói kegyelemmel. A feltételek szigorúak: anyjával kell élnie, állandóan jelentenie kell tartótisztjének és részt kell vennie egy elvonókúrán. Dean bíró arra hivatkozva nem volt hajlandó beszélni az esetről, hogy ezt az etikai kódex tiltja, ugyanakkor a dallasi lapok szerint nem emelt vétót tavaly ő sem Brown kegyelmi kérelme ellen.