Szlovákiában felrobbant egy lőszerraktár

Vágólapra másolva!
Két halottja, öt súlyos, negyven könnyebb sérülje van a szlovákiai Nyitranovákon (Nováky), egy katonai létesítményben pénteken délután bekövetkezett robbanásnak.
Vágólapra másolva!

Ezt késő este a helyszínen tartózkodó Robert Fico kormányfő is megerősítette, aki azonban nem szólt az egyik helyszínen dolgozó mentőorvostól származó információkról, amelyek szerint hat ember eltűnt. A TA3 hírtelevízióban este tíz óra előtt elhangzott, hogy az eltűntek valószínűleg a romok alatt vannak, de az sem kizárt, hogy a szomszédos erdőbe menekültek.

Az ismeretlen eredetű robbanás lesöpörte a föld színéről a hagyományos katonai lőszer - zömmel gyalogsági aknák, légvédelmi lövedékek és rakétatöltetek - hatástalanítására és megsemmisítésére szakosodott katonai objektum területén álló csarnokot, az épület helyén tizenöt méter mély kráter keletkezett.

A robbanás következtében a telephely más épületei is súlyosan megrongálódtak, szemtanúk távolból készült amatőr fotóinak és videofelvételeinek tanúsága szerint az első robbanást követően mintegy százötven méter magas, gombát formázó lángoszlop tört fel a völgyből, melynek mélyén a robbanás történt. A baleset okairól semmit se tudni, de felmerült, hogy esetleg áramszünet is okozhatta. A közelben álló erőműben nem esett kár.

Nyitranovákon, Privigyétől (Prievidza) tizenvalahány kilométerre fekvő bányászváros házainak ablakait a rendkívüli erejű légnyomás betörte, cserepeket sodort le a háztetőkről. Károk a távolabbi településeken is keletkeztek, mi több, a légnyomás több kilométerrel távolabb is érezhető volt. A detonáció erejéről tanúskodik, hogy több privigyei panelház ablakai még az érkező légnyomással ellentétes oldalon is megrepedeztek.

Frantisek Kasicky védelmi miniszter nyilatkozata szerint a tüzet eloltották, a helyszín közelében raktározott háromezer légvédelmi löveget lehűtötték, további robbanásoktól nem kell tartani. A sérülteket a környező városok kórházaiba szállították, s a helyszínen a rendőrség, a tűzoltóság és a védelmi erők szakértőnek bevonásával megkezdődött a vizsgálat.