Újabb pokolgép robbant az iráni Zahedánban

Vágólapra másolva!
Pokolgép robbant péntek este Irán délkeleti részén, ugyanabban a városban, ahol két nappal korábban egy másik robbantásos merényletben az iráni Forradalmi Gárda 11 tagja veszítette életét; az újabb robbanás nem követelt áldozatokat.
Vágólapra másolva!

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a pokolgép Zahedánban, a Pakisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán tartomány fővárosában, egy utcán lépett működésbe, közép-európai idő szerint fél nyolc tájban. A robbanás nem követelt áldozatokat.

A félhivatalos Fars hírügynökség idézte Haszan Ali Nurit, Zahedán kormányzóját, aki azt mondta, hogy egy úgynevezett "hangbomba" robbant fel, ami csak fülsiketítő dörejjel jár, de rendszerint nem okoz sérüléseket. A Fars jelentése szerint a robbanás egy leányiskola közelében történt, és a detonáció után harcok törtek ki az irán rendőrség és zahedáni fegyveres lázadók között. A jelentés szerint a robbanás után megszűnt az áramszolgáltatás a városban, és a fegyveresek lövöldözni kezdtek az emberekre.

A péntek esti robbanás néhány órával azután történt, hogy eltemették a Forradalmi Gárda ellen elkövetett szerdai merénylet 11 halottját. A szerdai merénylet elkövetését a Dzsundullah (Allah Hadserege) szunnita lázadó csoport vállalta magára, amely a teheráni vezetés szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődik. Irán pénteken azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy terrorista csoportokat támogatnak egy nemzetiségiek lakta tartományában. Az IRNA azt jelentette, hogy a merénylet mögött álló személyek, akik közül ötöt letartóztattak, az Egyesült Államokban kaptak kiképzést arra, hogy etnikai viszályokat szítsanak Iránban.

A péntek esti robbantás elkövetését ugyanez a csoport vállalta magára. Ezt a csoport vezetője, Abdulmalik Rigi jelentette be egy másik iráni ellenzéki emigráns csoport, a Modzsahed Halk (Nép Szent Harcosai) televíziójában.