Szarvashibák miatt titkolhatta az USA a pilóta-videót

Vágólapra másolva!
Sokáig szogálati titok volt az a videófelvétel, ami azt mutatja, ahogy egy amerikai harci gép szitává lő egy szövetséges brit konvojt a dél-iraki Bászra közelében. Szakértők szerint a 2003-as felvételből kiderül: a pilóták komoly hibát vétettek az akcióban, amelynek során meghalt egy brit katona. A videót egy brit bulvárlap szellőztette meg először, és végül az amerikaiak is kiadták a katona halálának körülményeit vizsgáló brit hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

A Pentagon kedden belegyezett, hogy átadja azt a titkosított felvételt, amelyen az látható, amint egy amerikai tankelhárító harci repülőgép szitává lő egy brit katonai konvojt Dél-Irakban. A 2003-as támadásban egy brit katona életét vesztette. A döntésre azt követően került sor, hogy a brit Sun megszerezte és bemutatta az A10-es harci repülőgép fedélzeti kamerája által készített felvétel egy másolatát.

A brit katona halálának körülményeit vizsgáló halottkém azonnal jelezte, hogy a vizsgálat szempontjából nagy jelentőséggel bíró felvétel megtekintésére igényt tart, ám ezt előbb szolgálati titokra hivatkozva megtagadta az amerikai katonai vezetés. Végül azonban beleegyeztek, hogy átadják, ám felhasználását - a csapatok biztonságának védelme érdekében - szigorúan korlátozták, jóllehet a kiszivárgott képek előzőleg már bejárták a brit sajtót. Az amerikai feltételek szerint csak az elhunyt őrvezető hozzátartozói nézhetik meg a videót, a halottkémi vizsgálat során pedig csak a párbeszédek átiratát használhajták fel.

"Börtönben vagyunk, haver"

A kiszivárgott felvétel tanúsága szerint a két pilóta az akció előtt közölte a földi irányítással. hogy a járművek tetején narancsszínű lapok vannak, és megkérdezték, hogy nincsenek-e szövetséges erők a térségben. Negatív választ kaptak, ekkor indították meg a légitámadást. A felvétel szerint kétszer is megsorozták az A10-es nagy tűzerejű gépágyújával a brit konvojt. Az, hogy szövetséges csapatokat támadnak néhány másodperccel az akció után derült ki. A két pilóta hallhatóan megrendült ettől, többször is káromkodtak, egyikük sírt is, majd közölte: "Börtönben vagyunk, haver".

A Pentagon közlése szerint a 2003-as esetet részletesen kivizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy tragikus baleset történt. A két pilóta közül egyik sem került hadbíróság elé, és nem kaptak fegyelmit sem. Azóta már vissza is tértek az aktív szolgálatba. Az amerikai légierő egyik szóvivője szerint a vizsgálatban a brit hadsereg képviselői is részt vettek, akikkel minden információt megosztottak.

Kínos hibák

Egy, a BBC-nek nyilatkozó védelmi szakértő szerint a felvételt nagy valószínűséggel csak azért titkosították, mert nagyon kínos az amerikai hadseregnek, hogy pilótái és a földi irányítás hibák egész sorzatát követte el a támadás során. A pilóták például figyelmen kívül hagyták a narancsszínű lapokat, amelyek pedig a NATO-erőket jelzik.

A felvétel nyilvánosságra kerülésekor a megölt brit katona özvegye "szégyenteljesnek"nevezte, hogy senki nem szólt neki arról, hogy létezett egy ilyen videó. Ráadásul a brit védelmi tárcának is volt belőle egy példánya. Az őrvezető számos sérülést szenvedett, és saját lángoló tankjában vesztete életét, amelyet a szövetséges repülőgépek lövedékei gyújtottak fel. A kritikákkal szemben a minisztérium azzal védekezett, hogy nem volt jogosultságuk az amerikai tulajdonú felvételt kiadni.