Kormányátalakításra készülnek Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Hétfőn lemondott a védelmi, szerdán pedig a belügyminiszter Lengyelországban. Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök jelezte, kormányátalakításra készül, ám ennek részleteiről egyelőre nem szólt. A lengyel sajtót azonban már ellepték a találgatások, ezek között szerepel az is, hogy az egyik új minisztert Kaczynskiék pártjának legnagyobb riválisa adhatja, és az is, hogy a távozó belügyminiszter más posztot kap.
Vágólapra másolva!

Lemondott hivataláról szerdán Ludwik Dorn lengyel belügyminiszter, Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök pedig jelezte, hogy kormányának átalakítására készül. A kormányátalakítás tervét Jan Dziedziczak kormányszóvivő megerősítette. Közölte, hogy Dorn (aki egyike a Kaczynski testvérek leghűségesebb híveinek) megtartja kormányfő-helyettesi tisztségét. Dorn lemondásának okát nem közölték. Vannak olyan feltételezések, hogy valamilyen különleges feladatot kap az új kormányban. Nem megerősített hírek szerint tárca nélküli miniszter lesz.

Przemyslaw Gosiewski, a kabinet munkáját összehangoló állandó bizottság elnöke azt mondta, hogy a miniszterelnök még a nap folyamán közzéteszi az új kormány összetételét, de arról nem szólt, hogy mely miniszterek veszítik el tárcájukat. A lengyel sajtóban olyan meglepő spekulációk jelentek meg, melyek szerint a parlamentben ellenzékben politizáló, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) egyik vezetője, Jan Rokita kerülne a belügyminiszteri székbe. Ezeket a feltételezéseket értesülések szerint nem hivatalosan belügyminisztériumi források is megerősítették. Olyan hírek is keringenek Varsóban, hogy Dorn utóda Marek Bienkowski országos rendőrfőkapitány lenne.

A belügyminiszter távozását hétfőn a védelmi tárca vezetőjének lemondása előzte meg. Radoslaw Sikorski a radikális nemzeti Antoni Macierewicz katonai kémelhárító főnökkel kialakult viszály miatt távozott. Sikorski kérte a kormányfőtől Macierewicz leváltását, de Jaroslaw Kaczynski elutasította a kérését. Az új védelmi miniszter, Aleksander Szczyglo fogadkozott, hogy erélyesen fel fog lépni a kommunista rendszerben magas rendfokozatot szerzett katonák, köztük Wojciech Jaruzelski tábornok, volt államfő lefokozásáért.